Onsdag morgen samles hele Norges maktelite i Operahuset i Oslo, for NHOs årskonferanse.

Konferansen har i år temaet ”læringslivet”. Hvordan kan vi redusere frafallet i utdanningsløpet og bidra til god tilgang på kompetent arbeidskraft - til beste for bedriftene, samfunnet og individet, spør hovedorganisasjonen.

- Jeg håper at det blir en god konsentrasjon rundt det som er hovedtema, nemlig hvordan vi kan løftekunnskapsnorge. Jeg gleder meg veldig til dagen og til å få belyst ulike sider av et viktig tema for Norge, sier statsminiser Erna Solberg til DN.no, i det hun haster inn i Operaen rett før konferansestart.

-Viktig tema
Statsministeren er ikke den eneste som har høye forventninger til dagen. Kronprinsparet, toppledere i de største norske selskapene, politikere og fagforeningstopper er blant dem som er tilstede når NHO inviterer til årets mest prestisjefylte arrangement.

- Dette er et viktig tema for Hydro og for alle norske bedrifter som ønsker å være konkurransedyktige globalt, sier Hydro-sjef Svein Richard Brantzæg.

Han står og småprater med Stein Lier-Hansen, leder i Norsk Industri, før konferansen starter onsdag morgen.

- Jeg forventer at søkelyset rettes mot læring og innovasjon, sier Lier-Hansen.

Treffer blink
Investor og tidligere Bergenspolitiker Herman Friele mener NHO treffer blink med valg av tema:

- I Norge er det egentlig slik at vi tar tingene for gitt, også skal vi konkurrere. Bare se på IT-funksjoner som setter ut til India. Det vi trenger er læring. Vi skal konkurrere med likesinnede i andre land som har en veldig streng læringskurve. Hvis ikke vi klarer å følge med og oppdatere oss hele tiden, sakker vi akterut. Vi tar feil om vi tror vi kan leve på det vi har i Norge i dag. Dette handler ikke bare om opplæring, men også voksenopplæring, sier han.

Rektor ved Handelshøyskolen BI, Tom Colbjørnsen, er enig.

- Jeg håper å få mange nyttige refleksjoner knyttet til hvordan vi kan utvikle utdanningssystemet videre. Særlig er jeg spent på de politiske signalene som kommer. Om regjeringen er villig til å ta styring på strukturen i utdanningen slik at vi ikke fortsatt får denne spredningen i en masse småmiljøer som konkurrerer hverandre i stykker, sier Colbjørnsen.

På dagsorden
Konferansedeltagere DN.no snakket med onsdag morgen legger vekt på at NHO-konferansen har en tradisjon for å sette viktige temaer på dagsorden

- NHO har vært flinke til å lage oppspill til konferansen. Nå har jeg forventninger om å høre litt oom hvordan NHO ser det for seg i praksis, sier Virke-leder Vibeke Hammer Madsen.

- Det skal bli spennende, og jeg håper å lære noe nytt. Hvis dette setter dagsorden for resten av halvåret, så er det jo ikke noe som er bedre enn det. Det gjør jo ofte NHO-konferansene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Flere politikere er opptatt av det samme.

- Denne konferansen er alltid spennende fordi man møter mange kompetente folk. Programmet er spennende. Når NHO setter kunnskapssamfunnet og kompetanse på dagsorden, treffer de ”innertier” etter mitt synspunkt, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

- Dette er et viktig tema. Jeg har som vanlig forventinger om at det blir interessante debatter og gode innledninger. Dette er en glimrende plass å møte mange folk på en gang, sier stortingsrepresentant og tidligere næringsminister Trond Giske (Ap).

LES MER FRA DAGENS NHO-KONFERANSE:

- Min visjon er å gjøre læreryrket til et drømmeyrke

Vil gi realfagsstudenter mer stipend

Nå er Norges maktelite samlet

Alt om NHOs årskonferanse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.