Solenergiselskapet Rec stiger nær ti prosent og blant børsens store vinnere onsdag. Dette til tross for at selskapet leverte blandede regnskapstall og en saftig nedskrivning på 2,5 milliarder kroner i fjerde kvartal.

Les også: Rec skuffer

Ser lyset
Rec-konsernsjef Ole Enger mener markedspotensialet aldri har sett lysere ut enn nå.

- Markedspotensialet har aldri sett lysere ut enn hva det gjør i dag. Prisene har kommet ned på et nivå hvor vi er konkurransedyktig mot andre fornybare energikilder. I 2011 var mer enn halvparten av investeringene i fornybar energi innen solenergi. Tidligere har vind vært mye viktigere enn sol. Fra det perspektivet er jeg meget positiv, sa han på selskapets kvartalspresentasjon onsdag.

Vil delta i konsolidering, men ikke kjøpe
På presentasjonen var Rec-sjefen åpen for at selskapet ville delta i en konsolidering av bransjen, men var også klar på at ”å delta" ikke gjaldt oppkjøp fra Recs side, noe han mener dagens resultater ga et klart tegn om.

Overfor TDN Finans presiserte Enger at selskapet ser mulighet for å delta i fusjoner med andre aktører innenfor nedstrøms og oppstrøms-markedet.

- Hvilke muligheter er der?

- Det er sammenslåinger som gjelder, sier konsernsjefen og peker på at det handler om å "bli større".

Han ville ikke si hvilke potensielle selskaper det gjelder, men at det er ”mange” og kunne ikke utelukke sammenslåing med både nedstrøms- og oppstrømsaktører.  

Oppfordrer til å selge først
Ifølge en ringerunde utført av TDN Finans mener analytikerne at det virker mest fornuftig å skille ut Rec Solar før man eventuelt fusjonerer med en større silisiumsaktør.

Analytiker Andreas Strand i ABG Sundal Collier mener Rec Solar i Singapore ikke har et vedvarende kostnadsfortrinn overfor konkurrentene, og at det vil være mer aktuelt å skille ut eiendeler til nedstrømsaktører som ønsker å øke kapasiteten sin.

- Det er vanskelig å se for seg vestlige aktører som ønsker å øke kapasitet i dette markedet, så for Singapore, er det nok snakk om salg til en asiatisk aktør, sier han til TDN Finans.

Strand sier at selv med Recs produksjonskostnadsmål på 0,70 euro per watt innen fjerde kvartal 2012, ikke vil være ledende på kostnadsnivå.

Om oppstrømsvirksomheten til Rec, mener analytikeren at det hovedsakelig vil være aktuelt for aktører som er ute etter teknologien og ikke nødvendigvis kapasiteten.

- Da åpner det seg litt mer opp og øker muligheten for at noen er villig til å betale en premie for Rec Silicon. Av asiatiske aktører er GCL-Poly og OCI de mest aktuelle og kanskje LDK Solar. Av vestlige kandidater vil det være de største; Wacker Chemie og Hemlock, sier han.

Analytiker Håkon Levy i DNB Markets tror den mest sannsynlige måten Rec kan delta i en eventuell konsolideringsprosess er ved å skille ut eiendelene i Singapore først og deretter fusjonere på silisiumsdelen.

 

- Rec har størst konkurransefortrinn på silisiumsproduksjon. Jeg tror det mest sannsynlige blir å skille ut Singapore og få inn det man kan få av kontanter, og deretter fokusere virksomheten på silisium og fusjonere med en større aktør som har balanse og kapital til å dra dette videre, sier han.

Levy mener noen av største silisiumsprodusentene vil være aktuelle men mener også andre store industrielle aktører utenfor solindustrien kan søke en inngang.

Rec-aksjen REC stiger 9,14 prosent til 5,38 prosent, omsatt for 221 millioner kroner.

Les også:
Rec skuffer

<b>Bjellesauer inn i Rec</b>

Kun én grunn til å eie REC-aksjer
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.