Sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, tror en kraftig reduksjon i veksten i Kina vil kunne gi faretruende ringvirkninger i norsk økonomi.

- Det hele er jo til syvende og sist et spørsmål om hva som skjer med oljeprisen, sier Bruce.

- Med et skikkelig fall i veksten i Kina vil Norge bli rammet, sier Bruce.

Han snakker da om hva som skjer om veksten faller ned til rundt fire prosent.

- Da vil Norge blir rammet først og fremst psykologisk med mer frykt i næringslivet og mindre investeringslyst, forteller Bruce.

Det vil ifølge sjefanalytikeren igjen kunne føre til lavere inntjening i bedriftene og videre lavere lønnsvekst.

LES OGSÅ:

Påvriker forbrukerne
Som følge av svakere lønnsvekst vil også forbruket til Ola Nordmann reduseres om man opplever en stor tilbakegang i kinesisk økonomi.

- Nedgang i Kina vil gi svakere forbruksvekst på grunn av nedgang i lønnsveksten, sier Bruce.

Han peker også at fall i boligprisene vil kunne bli resultatet.

- Vi kan også komme til å se et fall i boligprisene. Dette vil gjøre forbrukeren enda mer forsiktig, påpeker han.

Bryte handlingsregelen er et mottiltak
Sjefanalytikeren er klar på hva som kan sikre Norge mot å oppleve de største utfordringene som følge av et eventuelt ytterligere fall i Kina.

- Vi kan bryte handlingsregelen og bruke mer penger fra offentlige budsjetter slik at vi kan stimulere økonomien, sier Bruce.

Lavere oljepris vil være et positivt tilskudd for mange land. Dette vil kunne hjelpe norsk eksportnæring noe, ifølge Bruce.

Ser allerede nedbremsingen
Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management mener vi her i Norge allerede har fått merke nedbremsingen i Kina.

- Jeg tror vi er i ferd med å se det, sier Wilhelmsen til DN.no.

Han viser til at arbeidsledigheten her hjemme allerede er på vei oppover.

- Jeg tror en vesentlig del skyldes svakere vekst i norsk økonomi. Jeg bruker en enkel tommelfingerregel; har du vekst over trend i norsk økonomi går arbeidsledigheten ned. Har du vekst under trend går arbeidsledigheten opp. Det siste regionale nettverket fra Norges Bank indikerer en vekst på litt under to prosent i Fastlands-Norge. Det er under trend, konstaterer Wilhelmsen.

- Får vi en ytterligere oppbremsing i Kina vil arbeidsledigheten gå mer opp, slår han fast.

Renten forblir lav
- I et slikt klima kommer renten til å bli værende lav, og blir det enda svakere vekst kommer Norges Bank til å kutte. Det kommer til å ta veldig lang tid før de øker den igjen.

Han tror dessuten at lønnsveksten vil bli ekstra lav dersom veksten i Kina bremser ytterligere opp.

- Lønnsveksten vil komme ytterligere ned siden arbeidsledigheten kommer opp. Vi har allerede et høyt kostnadsnivå og jeg tror vi uansett vil se moderat lønnsvekst de neste årene, men det vil forsterkes ytterligere hvis vi får en oppgang i arbeidsledigheten.

Les mer:
Nytt kraftig fall på asiabørsene i natt
Frykter Kina mer enn gjeldskrisen i Europa

Kinas kredittskvis er både bra og dårlig nytt for Norge

Les også:
Slik bør nordmenn forberede seg
Fem krisetegn i norsk økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.