- Det er når forbrukeren blir engstelig at vi ser så dramatiske situasjoner som vi gjorde ved finanskrisen, sier Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke, til DN.no.

Norsk varehandel opplever så langt i år en svak utvikling på samlet sett én prosent. Virke nedjusterer derfor sine 2013-prognoser for detaljhandelen fra 3,5 prosent til 3 prosent.

Det gir god grunn til bekymring, ikke minst med tanke på at Norge allerede opplever den høyeste arbeidsledigheten siden desember 2005, mener Virke-direktøren.

- Nå er det viktig at forbrukeren handler det de trenger. Det vil sikre at vi fortsatt har et omløp og at vi fortsatt har trygge arbeidsplasser. Blir forbrukeren engstelig og drar til skruen, får det stor effekt på arbeidslivet, sier hun.

- Dette er alvorlig for Norges desidert største næring når det gjelder sysselsetting, tilføyer Virke-direktør Harald Andersen.

Foreløpig rolige
Virke ser i dag fem krisetegn i Norsk økonomi.

Hammer Madsen peker spesielt på den rekordhøye konkursraten i varehandel, samt synkende sysselsettingstall.

Selv tar nordmenn situasjonen med forholdsvis stor ro, i hvertfall foreløpig.

Det er ingen endring i hvor trygge vi er på egen jobbsituasjon i forhold til for tre måneder siden, viser en undersøkelse Norstat gjennomfører på oppdrag fra Virke. 21 prosent er «mer bekymret» for egen økonomisk situasjon fremover, mens 12 prosent er «mindre bekymret».

- Jeg tror forbrukeren venter fordi de har spart, sier Hammer Madsen.

Etterlyser strakstiltak
Nordmenn innledet 2013 med å sette rekord i sp#229, først og fremst ved å nedbetale gjeld.

- Forbrukerne har mulighet til å vente litt, men det haster med å få på plass tiltak som gjør at de ikke blir unødvendig engstelige. Det må vi se i løpet av de første månedene i høst, sier Hammer Madsen.

- Vi er faktisk nødt til å stole på bedriftene og at politikerne våre iverksetter tiltak som gjør at arbeidsplassene trygges og sikres, legge hun til.

Kan vi egentlig det?

- Innenfor varehandel er bedriftene gode på omstilling, men når vi har «all time high»-konkursrate, er det bekymringsverdig. I valgkampen må partiene ta innover seg at det ruskevær i vente. Både i næringsmeldingen og perspektivmeldingen snakkes det om behovet for omstilling og for å øke produktiviteten i Norge, men vi ser ikke de nødvendige tiltakene iverksettes, svarer Hammer Madsen.

Produktivitetsveksten bremset opp i 2005, og Virke har ikke har registrert noen vilje til politisk endring hos Regjeringen så langt. Et behov for regjeringsskifte, kanskje?

- Det er behov for politikere som ikke bare snakker om omstilling, men kommer med tiltak. Våre bedrifter sier for eksempel at noe må gjøres med samferdsel og veiene. Da er det de lønnsomme samferdselsprosjektene som må ha førsteprioritet, sier hun og viser til Virkes åtte konkrete forslag.

 

Sko og byggevare
Det er særlig sko og byggevare som trekker utviklingen for varehandel ned så langt i år.

- Sko og byggvare har virkelig fått kjørt seg. Sistnevnte var vi optimistiske på vegne av tidligere i år,men våren har vært kald og våt Det påvirker byggevarebransjen ved at prosjekter utsettes, sier Virke-direktør Harald Andersen til DN.no.

Mens Virke nedjusterer sine prognoser for disse to bransjene, samt «bredt vareutvalg», oppjusteres forventningene for sport og elektro, radio og TV.

Norsk varehandel sysselsetter i dag nærmere 365 000 personer.

Les mer: Fem krisetegn i norsk økonomi

Les også:
Olsen rører ikke renten
- Forverringen i arbeidsmarkedet er betydelig
- Det er et varseltegn vi må ta på alvor
Disse fire faktorene sikrer kriselave renter lenge
- Norsk økonomi er i himmelrike
Fant fire trusler mot norsk økonomi
- Katastrofe for norsk økonomi å utdanne folk til oljen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.