- Det er lang vei fra det vi ser i det kinesiske pengemarkedet til norske forbrukeres lommebok, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til DN.no.

Dørum kan med det berolige ferieklare nordmenn, som tirsdag våknet til nok en dag med kriseoverskrifter om Kina.

Etter at det forrige uke oppsto fullstendig panikk i det kinesiske rentemarkedet, vedvarer nervøsiteten for likviditetssituasjonen til de kinesiske bankene.

- Hvis avisene blir dominert av «nå går det til helvete igjen»-skriverier, er det grunn til å tro at det kan påvirke nordmenns private forbruk, kanskje spesielt kjøp som er lånefinansierte, advarer Dørum.

- Slikt er veldig vanskelig å modellere og estimere, men det er nok udiskutabelt at det er effekter i den retningen, sier han.

LES OGSÅ:

Treffer allerede
I takt med økende frykt for en hard landing i Kina, har riktignok effektene i Norge allerede begynt å vise seg.

Da prisen på nordsjøolje med levering én måned frem i tid falt under 100 dollar fatet for første gang på tre uker mandag, pekte mange på utviklingen i Kinas økonomi som årsaken. Samme dag senket Kina børsene over hele Europa.

- For de som har aksjer, treffer dette allerede, fastslår Dørum.

Sjeføkonomen trekker videre frem de siste dagers kraftige svekkelse av kronen mot de store valutaene.

- Uroen i finansmarkedene, som ikke bare handler om Kina, har på denne måten truffet de som skal på feriereise. Dette har forøvrig også sammenheng med det Norges Bank signaliserte på forrige rentemøte, sier han.

Sentralbanksjef Øystein Olsen konstaterte torsdag en langt svakere vekst i norsk økonomi og sendte signaler om at renten vil holde seg lav lengre enn ventet.

- Det store spøkelset
- Det store spøkelset er muligheten for en hard landing i Kina. For at oljeprisen skal falle, og forbli lav, skal den landingen både være hard og langvarig. Først da påvirkes aktiviteten i Nordsjøen så mye at den norske forbrukeren merker det i lommeboken, sier Dørum.

Økonomene i DNB Markets la i april i år frem prognoser der de anslo at veksten i Kinas bnp bremser til 7,5 prosent i år og syv prosent til neste år. De siste ukenes hendelser gjør imidlertid at meglerhuset ikke utelukker at veksten kan bli svakere enn de har sett for seg.

- I det verst tenkelige scenariet, som vi har snakket om en stund, har vi en stat som har mye penger som kan bidra til å motvirke en alvorlig nedtur, understreker Dørum.

- Det er selvfølgelig nyanser, men for vanlige folk tror jeg dette er et godt stykke unna, mener han.

Oslo Børs stiger fra start tirsdag etter et kraftig fall mandag. Oljeprisene er samme morgen betydelig høyere enn de var ved stengetid for Oslo Børs mandag ettermiddag.

Les mer:
Nytt kraftig fall på asiabørsene i natt
Frykter Kina mer enn gjeldskrisen i Europa
Rentepanikk i Kina
Aksjeanalytikernes optimisme blåst bort

Les også:
Slik bør nordmenn forberede seg
Fem krisetegn i norsk økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.