- I starten av min business-karriere satte jeg penger i eiendomsboblen til Niels A.B. Bugge, der alle piler gikk til himmels. Som kjent, sprakk den boblen, sier Mille-Marie Treschow til DN.no.

Til tross for at alle pengene ble borte i investeringen, mener ikke Treschow at bommen ikke var godt for noe.

- Dette var min verste, men også min beste investering fordi jeg for et overkommelig beløp fikk en selvlærdom om at hvis noe virker for godt til å være sant, er det som regel det, sier hun.

Videre priser en av Norges mektigste kvinner seg for at hun aldri har lidd «grunnvollsrystende» tap, men mener dette er fordi hun alltid har holdt en lav risikoprofil.

I DN.nos julespalte snakker vi med et knippe kjente personer om den feilslåtte pengebruken. Hva har vært deres verste investering og hva har tapsprosjektene lært dem? Og når bruker de, med vel viten, penger ufornuftig?

Har ingen glasskule
- Ville du satset på eiendom igjen? Hva bør man satse på i dag?

- Hadde jeg kunnet gi et presist svar på det spørsmålet, ville min fremtid være trygget både i egen business og som rådgiver til andre. Med årene blir man ydmyk i svar på slike spørsmål, sier Treschow.

Hun legger til at hun mener at flinke mennesker og faktabasert kunnskap er det som avgjørende når det gjelder for å skaffe seg de beste investeringsmulighetene, fremfor å lete etter den bransjen som kan gi mest avkastning. Likevel mener hun at det finnes gode investeringsmuligheter på markedet både i tradisjonelle næringer og i nyvinninger, men mest av alt har Treschow som selv er mest kjent for å ha nye av formuen sin i skog, tro på de tradisjonelle norske næringene.

- Noen av de største formuene i Norge er tross alt skapt for en stor del i tradisjonelle næringer i den siste generasjonen, sier hun.

Treschow er heller ikke veldig bekymret for tilstanden i norsk økonomi.

- Nei, nordmenn må ikke være bekymret. Det er første stadiet på en depresjon. Men vi skal være realister og være forberedt til å møte vanskelighetene hvis de kommer, men med vinnervilje og stå på-kraft, ikke som bekymrede.

- Penger skal gi glede
Treschow tok over familieselskapet, Treschow-Fritzøe, etter sin far i 1986. I fjor hadde selskapet driftsinntekter for over en milliard kroner, og resultatet var nærmest doblet fra året før til et resultat før skatt på 63 millioner kroner.

Til tross for å være en av Norges rikeste kvinner er ikke Treschow kjent for å være mye i mediene, eller bruke mye penger på noe annet enn boligen, Fritzøehus slott som hun har restaurert.

Hva er ufornuftig? Og ufornuftig for hvem?

- Hva bruker du penger på når du skal være ufornuftig?

- Hva er ufornuftig? Og ufornuftig for hvem? Ikke alle penger skal brukes slik at regnskapet viser økonomisk avkastning. Alle bør og skal bruke penger på ufornuftige ting hvis det gir dem og andre glede. Da blir vi også på sikt bedre forretnings- og næringslivsmennesker, sier Treschow.

Likevel understreker hun at det må være et balansepunkt.

Inntil for et år siden var Treschow gift med finansmannen Stein-Erik Hagen. Ekteskapet var hennes tredje, og hun har to barn sammen med ektemann nummer to. Sønnen er nå daglig leder i et av familieselskapene.

- Julen i år vil bli feiret i Larvik med mine to søstre, deres ektemenn og våre barn. Det ser vi alle frem til, sier Treschow.

Følg med på DN.no for flere intervjuer i denne serien! I morgen: Bjørn Maaseide.

Les allerede publiserte:
- Mye av det ledelsen hadde sagt var preget av stor kreativitet (Jens Ulltveit-Moe)
- Gjort er gjort, så får man heller finne løsninger (Ståle Kyllingstad)
- Det var kanskje den tøffeste innrømmelsen i mitt liv (Petter Stordalen)

Les også på DN.no i dag:
Frykter norsk gjeldsregister
Høring om innføring av jul
- Mye av det ledelsen hadde sagt var preget av stor kreativitet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.