Sentralbanksjef Ben Bernanke i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve tror amerikansk økonomi vil fortsette å vokse i 2010. Men han advarer mot at det kan komme tilbakeslag i økonomien.

- Jeg venter at den moderate økonomiske veksten fortsetter neste år. Det er tegn til at etterspørselen styrkes, støttet av bred bedring av de finansielle forholdene, sier Bernanke i en tale i The Economic Club i New York mandag.

Les også: Snakket opp dollaren

Ute av resesjonen
Massive tiltak fra myndighetene, blant annet gjennom pengepolitikken som Bernanke har ansvaret for, har ført til at den amerikanske økonomien nå teknisk sett er ute av en av de verste nedgangskonjunkturene på mange tiår. Sentralbanksjefen konstaterte allerede i september at resesjonen trolig var over .

I slutten av oktober bekreftet statistikk fra myndighetene at USAs brutto nasjonalprodukt (bnp) steg igjen i årets tredje kvartal etter fire kvartaler på rad med nedgang.

Les mer: USA ute av resesjonen

Utfordringer
Bernanke mener det imidlertid er mange store utfordringer som gjenstår.

Han viser blant annet til at det fortsatt er tregheter i kredittmarkedene, at den økonomiske aktiviteten fortsatt er lav og at arbeidsledigheten fortsatt er "alt for høy".

- Fremtidige tilbakeslag er mulige, sier Bernanke.

Rally på børsene, nedtur i jobbmarkedet
Bernanke og de andre medlemmene i Feds rentekomité har kuttet styringsrenten til et rekordlavt nivå nær null og samtidig lovet å opprettholde et eksepsjonelt lavt rentenivå for en utstrakt periode. Det har vært med på å sette fart i det amerikanske aksjemarkedet igjen.

Bernankes tiltak har imidlertid ikke hindret arbeidsledigheten i å stige til over 10 prosent.

- Det beste vi kan si om arbeidsmarkedet akkurat nå er at det blir verre i et lavere tempo, sier Bernanke og viser til at de månedlige sysselsettingstallene har vist en gjennomsnittlig nedgang på 220.000 arbeidsplasser per måned i de fire siste månedene. I første halvdel av 2009 var det gjennomsnittlige månedlige sysselsettingsfallet på 560.000.

Paradoksal vekst
Amerikanske bedrifter har gjennomført massive jobbkutt etter at nasjonen havnet i resesjon mot slutten av 2007. Siden resesjonen startet i desember for snart to år siden har nærmere åtte millioner amerikanske arbeidsplasser forsvunnet.

Bedriftene møter nå økt etterspørsel ved å øke produktiviteten. Bemanningen kuttes til et minimum, lønnsøkningene er minimale og antall ukentilge arbeidstimer reduseres.

Mer effektive bedrifter med lavere kostnader og høyere produktivitet har sendt både selskapenes resultater og aksjekursene i været. Ifølge data fra Bloomberg har rundt 80 prosent av bedriftene i den brede S&P 500-indeksen levert bedre tall enn ventet i tredje kvartal. Siden bunnen i mars har aksjemarkedet steget mer enn 60 prosent.

Bedringen i næringslivet hjelper imidlertid lite i arbeidsmarkedet. I talen i The Economic Club sier Bernanke at denne trenden kan komme til å fortsette.

- Spørsmålet er om vi kan oppleve et såkalt "jobless recovery", en situasjon hvor aktiviteten øker uten at sysselsettingen øker, sier Bernanke.

I perioden etter resesjonene i 1990 til 1991 og i 2001 opplevde USA dette fenomenet.

- Det virker kanskje paradoksalt at produktivitetsvekst, som på lang sikt er den viktigste kilden til økning i reallønningene og levestandarden, kan ha så alvorlige konsekvenser på kort sikt. Men når etterspørselen etter varer og tjenester vokser sakte, kan det være tilfellet, sier Bernanke.

Optimist
Bernanke gjentar at rentene vil bli holdt på et eksepsjonelt lavt nivå for en utstrakt periode. Uttalelsen har vært en del av sentralbankens pressemelding i etterkant hvert eneste rentemøte siden mars i år.

Les også: Ordene alle ser etter

Han advarer imidlertid om at rentekomiteens prognoser er nettopp prognoser og at store endringer i de økonomiske forholdene eller utsiktene ville føre til endringer i pengepolitikken.

Bernanke er forsiktig optimist med tanke på den videre utviklingen. Han viser til at enkelte analytikere ser på oppturen som midlertidig, drevet av for eksempel reduksjon av varelagre eller økt stimulanse gjennom myndighetenes vrakpantprogram.

- Mitt eget syn er at oppsvinget reflekterer mer enn bare midlertididige faktorer og at fortsatt vekst til neste år er sannsynlig, sier Bernanke.

En hel rekke nøkkeltall har de siste månedene vist et betydelig oppsving. Bernanke mener veksten i økonomien i tredje kvartal speiler bedring i forbruket, boligbyggingen, tilgangen på kreditt og i eksportmarkedene.

Demper veksten
Det svake arbeidsmarkedet og banker som er tilbakeholdne med å gi nye lån er de viktigste faktorene som vil dempe veksten, mener sentralbanksjefen.

- Banker som er tilbakeholdne med å gi lån vil begrense mulighetene til enkelte bedrifter som vil ekspandere og ansette flere. Jeg venter at denne situasjonen vil normailseres gradvis, etter hvert som bedrede økonomiske forhold vil styrke bankenes balanser og redusere usikkerheten, sier Bernanke.

Han venter også at situasjonen i arbeidsmarkedet vil normaliseres gradvis, men i et svært lavt tempo.

- En månedlig sysselsettingsvekst på rundt 100.000 må til bare for å ta unna for økningen i arbeidsstyrken. Arbeidsledighetsraten vil derfor bare falle svært sakte dersom den økonomiske veksten fortsetter å være moderat, slik jeg venter, sier Bernanke.

Les også: - Renten opp i september 2010 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.