I en hel måned har markedene i både inn- og utland løftet seg i påvente av at den amerikanske sentralbanken endelig kan komme til å annonsere nye lettelser denne uken.

Feil vei å gå
Marc Faber er i den voksende gruppen av investeringslegender som mener kvantitative lettelser, eller såkalte QE2, som i praksis betyr at man trykker nye penger, fra den amerikanske sentralbanken Fed er helt feil vei å gå.

- Fed har malt seg inn i et trangt hjørne. Blir det for mye QE2, vil aksje- og råvaremarkedene stige kraftig, men på bekostning av at prisen på amerikanske statsobligasjoner faller og svakere dollar. Med for lite QE2 vil dollaren styrke seg og aksjemarkedene vil falle, skriver Faber i sin ferske GloomBoomDoom-rapport.

Han tror at den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke kommer til å skuffe med sine kvantitative lettelser denne uken. Dette blir andre runde med slike lettelser, derav 2-tallet sammen med bokstavene Q og E (Quantitative Easing).

Kommer til å skuffe
- Hvis jeg skulle gjettet, ville jeg trodd på at Feds QE2 kommer til å skuffe markedet og at dollaren skal styrke seg noe fra det dypt oversolgte nivået, skriver Faber.

Og med alle forventningene som har bygget seg opp gjennom en heftig opptur i aksjemarkedene, kan nedturen bli bratt dersom sentralbanken bruker mindre enn investorene hadde sett for seg på forhånd.

- Jeg venter at S&P 500-indeksen kommer til å korrigere ned, men ikke under 1.040 poeng der indeksen lå i august, skriver Faber.

Kritikerne vil ha mer penger
Faber peker på at S&P-indeksen har blitt handlet på fallende volumer i en trang korridor. Slik handel legger ofte grunnlaget for store utslag, og ofte i motsatt retning av trenden. I dette tilfelle betyr det en negativ korreksjon.

I tillegg er aksjesalget som innsidere står for ekstremt høyt nå, samtidig som at en fersk undersøkelse viser at 51,2 prosent av investorene nå er "bull" på markedet, altså positive, mens bare 21,6 prosent er "bear", altså negative.

Hvis korreksjonen kommer, kan det være lurt å kjøpe aksjer. For den kommer ikke til å vare lenge, tror investoren.

- Jeg tror at vi kan se ytterligere oppside i aksje- og råvaremarkedene de neste seks månedene, skriver Faber.

Mer penger og aksjehopp
Bakgrunnen er at han tror at Fed kommer til å fortsette å trykke penger, og at det dermed kan bli både en QE3 og QE4.

- Vi skal ikke utelukke muligheten for at USA og den globale økonomien opplever en eller annen form for "crack-up boom", skriver Faber.

En såkalt "crack-up boom" skjer når inflasjonsforventningene plutselig skyter fart, for eksempel fordi man plutselig innser at sentralbankens pengetrykking kommer til å gjøre alt dyrere på sikt. Da vil investorene ha noe mer håndfast for pengene sine, og kjøper heller råvarer og aksjer fremfor obligasjoner og rentepapirer.

Dette vil være negativt for obligasjonsprisene, og kan føre til kapitalutstrømming ut av obligasjoner og pengemarkedsfond og inn i aksjer - og dermed trigge oppgang i aksjekursene.

Dermed støtter han synet til renteguru Bill Gross, som leder verdens største obligasjonsfond Pimco.

- Å skrive ut sjekker på flere tusen milliarder dollar er ikke obligasjonseiernes venn, skrev Gross i sin månedlige investeringsrapport i forrige uke.

Les også: - Slutten på et 30 år langt bullmarked

Ikke så ille som doomsterne vil ha det til
Marc Faber mener det er for mye negativitet nå:

- Investorene er jo helt besatt av dobbel dipp, svak økonomisk vekst, delfasjon, feilslått penge- og skattepolitikk og så videre, skriver Faber, og fortsetter:

- Men når jeg reiser i USA ser jeg ikke at de økonomiske forholdene er så ille som "doomsterne" og media skal ha det til. Vi har i tillegg en boom i fremvoksende økonomier, og spesielt i Asia. Jeg sier ikke at denne boomen kommer til å vare, men for en liten stund i hvert fall, kan vi få noen positive økonomiske overraskelser som kan styre penger fra fastrentepapirer til aksjer.

Dersom en "crack-up boom" inntreffer anbefaler Faber å kjøpe sølv og palladium, fremfor gull. Olje-, aluminum-, uranium og papir-aksjer kan også gjøre det bra.

Les også: - Jeg er ultra-bearish på alt

<b>- For en uke!</b>

<b>Fire tusen mrd. dollar for løfte USA</b>

<b>- Hva tror dere om QE2?</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.