Selv om Hellas fortsatt ligger øverst på verstinglisten i eurosonen, kommer Portugal på en sikker andreplass.

Igår kom problemene igjen til syne, etter at kredittvurderingsbyrået Fitch advarte mot at det kan kommer til å Portugals AA- kredittrating.

Kravet er at det gjennomføres ytterligere tiltak for å bedre landets finanser etter å ha introdusert budsjettreformer for "mannen i gaten", ifølge Bloomberg News.

Les også: Fitch kan nedgradere Portugal

- Målt ved statsgjeld, underskudd og strukturelle problemer er Portugal nest dårligst i eurogjengen etter Hellas. Ratingbyrået Fitch var ikke fornøyd med planene for å kutte budsjettunderskuddet og det kan føre til nedgradering fra dagens AA-rating, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i en oppdatering onsdag.

Fin balanse
Den sosialistiske regjeringen i Portugal offentliggjorde igår lønnsfrys i offentlig sektor, kutt i forsvarsbudjsettet og skatteøkninger for å takle det sterkt økende underskuddet på statsfinansene.

- Det er en ganske fin balanse. Vi venter og ser om de putter mer inn mer substans. Den første reaksjonen fra Portugal var at det var ganske begrenset, sier Paul Rawkins i Fitch til Bloomberg News.

Sterkere tiltak
Den portugisiske finansministeren sa igår at innstrammingsplanen, som går over fire år, ikke er like hard som lignende tiltak i Hellas, Spania og Irland, som også sliter med å redusere gjeldsbyrden.

- Når man har underskudd på 12 prosent av BNP og mer, må man treffe sterkere tiltak, men det er ikke tilfellet for Portugal, sier Fernando Teixeira dos Santos til Financial Times.

Planen hans er å kutte budsjettunderskuddet fra rekordhøye 9,3 prosent av BNP ifjor til 2,8 prosent i 2013. Til samenligning var underskuddene i Hellas og Irland over 12 prosent i 2009 og 11,4 prosent i Spania.

Les også: Prodi: - Hellas-krisen er over

Fagforeningene frykter lønnsfrys

- Flukt til kvalitet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.