Den portugisiske regjeringen er under hardt press fra fagforeningene i landet etter at den mandag varslet kraftige kutt i offentlige utgifter for å få bukt med budsjettunderskuddet.

Statsminister Jose Socrates varslet mandag at regjeringen i Portugal vil kutte i investeringene, selge statlige eiendommer og kutte betraktelig i offentlig sektor, der lønninger og velferdstilbud står for 75 prosent av utgiftene. Årsaken er landets budsjettunderskudd på 8,3 prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) ligger høyt over EUs grense på 3 prosent av BNP.

Vil streike
Landets fagforeninger er redd for at regjeringen vil fryse offentlige lønninger, og har varslet store protester og streik mot spareprogrammet som ble lagt fram mandag.

Fagforeningene i landet beskylder regjeringen for å forverre situasjonen for de gruppene i samfunnet som er dårligst rustet til å møte nedgangstider. Spareprogrammet inneholder heller ingen tiltak for å få ned ledighetstallene, sa fagforeningsleder Carvalho da Silva. Arbeidsledigheten i Portugal er ventet å nå 9 prosent innen 2013.

Finansminister i Portugal svarte på truslene om streik med å si at regjeringen vil gjennomføre sparetiltakene som planlagt – hvis ikke vil landet stå overfor en økonomisk krise som er uoversiktlig stor.

Les mer om krisen i Portugal her:

<b>Mister troen på Spania og Portugal</b>

<b>Investorene angriper Portugal</b>

<b>Den nye frykten: Pigs </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.