En allerede knallsterk norsk krone går enda sterkere mot flere av de store valutaene onsdag.

Sterkest er utviklingen mot euro der kronen har gått rundt 0,6 prosent sterkere i løpet av dagens handel.

- Vi er nesten på rekordsterke nivåer, målt ved et handelsvektet gjennomsnitt, sier rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities til DN.no.

Bred oppgang
Den handelsvektede kroneindeksen I44, som er den norske kronen målt mot en kurv av 44 lands valutaer vektet i forhold til Norges handel med landene, falt tirsdag til 85,88. Dette er det sterkeste nivået siden september ifjor da kronen var rekordsterk målt med denne indeksen. Dagens kronestyrkelse vil trolig gi ytterligere nedgang i den handelsvektede kursen. Lavere kurs betyr sterkere krone.

- Kronen er styrket mot euro, mot dollar, mot svenske kroner og mot pundet. Jeg vil si det er en en ganske bred oppgang i handelsvektet kronekurs, sier Wilhelmsen.

 

Billiglån styrker kronen
En euro koster i skrivende stund 7,4420 kroner. Bortsett fra en liten periode med brå og kraftig kronestyrkelse torsdag i forrige uke har ikke kronen vært sterkere mot den felleseuropeiske valutaen siden begynnelsen av 2003.

Meldingen om at 800 europeiske banker har fått låne mer enn 500 milliarder euro i en ny runde med treårslån til bankene, gjennom den såkalte LTRO-ordningen, har gitt ytterligere støtte til den norske valutaen.

- Vi så at kronen hadde begynt å styrkes tidligere på dagen og vi fikk litt ytterligere positiv effekt fra de de relativt sterke tallene fra norsk økonomi i form av regionalt nettverk og kredittveksten. Og så har kronen styrket seg ytterligere etter LTRO-en fra ECB, sier Wilhelmsen.

 

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener at den nye runden med billiglån til europeiske banker tilsier en sterkere krone.

- Isolert sett, ja. Økt risikovilje, siden dette reduserer nedsiden, kan gavne små og perifere valutaer som den norske kronen, sier Dørum til DN.no.

- Og mer pengetrykking, alt annet like, skal svekke euroen, konstaterer sjeføkonomen. Han understreker samtidig om at euroen i utgangspunktet kan ha vært svak på grunn av usikkerheten for et nytt et mulig nytt tilbakeslag i eurosonen, en usikkerhet som er redusert etter at bankene nå har fått låne mer enn 1000 milliarder euro fra ECB gjennom de to rundene med LTRO-tildelinger.

Tror ikke på rentekutt
Wilhelmsen i Swedbank First Securities minner om at den handelsvektede kronekursen nå er rundt tre prosent sterkere enn Norges bank så for seg i sin siste prognoserapporten fra oktober ifjor.

- Det tilsier en lavere rente enn det Norges Bank la til grunn i oktober. Men renten er allerede lavere, den er 50 punkter lavere, sier Wilhelmsen og viser til det overraskende kuttet sentralbanken gjorde i styringsrenten like før jul og som egentlig ikke var en del av sentralbankens hovedrentescenario.

- De makrotallene vi har fått fra norsk økonomi nå tilsier egentlig at sentralbanken skal sette opp renten. Men det at kronen er sterk og risikoen for at den kan gå sterkere dersom renten settes opp, tilsier at Norges Bank vil holde renten uendret nå, sier Wilhelmsen.

Tidligere denne uken gjorde imidlertid sentralbanksjef Øystein Olsen det klart at han ikke vil nøle med å bruke rentevåpenet dersom kronen blir for sterk.

- Jeg vil gjenta allerede nå at kronen er en svært viktig variabel for Norges Bank når vi fastsetter renten, sa Olsen under et foredrag i Moss Industriforening mandag.

- Vi reagerer på kronekursen. Det er en av våre viktigste variabler. (..) Den betyr noe, og den betyr mye. Vi har fortsatt handlingsrom begge veier for å hensynta den variabelen som et av flere elementer når vi setter renten, sa Olsen i foredraget.

Les også:

<b>Olsen snakker ned knallsterk krone</b>

<b>Oljeprisen kan stoppe kronerallyet</b>

<b>- Markedet blir «touchy» og nervøst</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.