Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank gjentar at kronen er sterk, og at det er en viktig faktor i forbindelse med fastsettelse av renten. Uttalelsene kom i en tale i Moss Industriforening mandag.

Kronen har de siste dagene blitt handlet til sitt sterkeste nivå på ni år mot euro. Den har også gått markert sterkere mot flere av de andre store valutaene de siste ukene.

- Kronen, målt på alle ulike måter, er sterk. Den har også styrket seg i det siste. Selv før den seneste styrkingen var den sterk, sa Olsen.

Svært viktig variabel
Han tror at den seneste tids styrking skyldes en sterk oljepris samt en noe roligere situasjon i pengemarkedene.

- Jeg vil gjenta allerede nå at kronen er en svært viktig variabel for Norges Bank når vi fastsetter renten, sa Olsen.

- Vi reagerer på kronekursen. Det er en av våre viktigste variabler. (..) Den betyr noe, og den betyr mye. Vi har fortsatt handlingsrom begge veier for å hensynta den variabelen som et av flere elementer når vi setter renten, sa Olsen.

Kronen svekkes noen øre mot euro etter Olsens uttalelser mandag ettermiddag. En euro koster i skrivende stund 7,51 kroner, mens den ble handlet til 7,49 kroner i forkant av talen. I tillegg til Olsens uttalelser kan svekkelsen også ha sammenheng med at oljeprisen faller noe tilbake mandag ettermiddag.

Vil ikke intervenere
Sentralbanksjefen gjør det klart at det er renten som eventuelt blir påvirket av den sterke kronen, og at det er utaktuelt å intervenere i valutamarkedet for å hindre en for sterk krone.

-En sentralbank har aldri kastet nøkkelen for intervenering i valutamarkedet evig og alltid, men vi har alltid sagt, noe vi også har vedtektsfestet, at vi aldri skal intervenere systematisk for å påvirke valutakursen, sa Olsen til journalister etter foredraget i Moss.

Han viste også til at Norges Bank ikke har valutakursmål for kroner.

Gjentar budskapet
Olsen har de siste ukene gjentatt budskapet han kom med i forbindelse med forrige kraftige kronestyrkelse ifjor høst.

Sentralbanken følger i utgangspunktet med på den handelsveide kronekursen. Indeksen følger valutakursene hos Norges 44 viktigste handelspartnere og valutaene blir vektet etter hvor mye handel Norge har med landene.

I44 ble i dag notert til 86,15. Dette er den nest sterkeste noteringen siden 7. september ifjor. Da var den importveide kronekursen helt nede på 85,27 etter at den sveitsiske nasjonalbanken satte en bunn for sveitserfrancen.

Den påfølgende dagen benyttet Olsen en tale til å gjøre det mange omtalte som en verbal intervensjon - å snakke ned verdien på kronen.

- En for sterk krone kan over tid gi for lav inflasjon og for svak vekst. Det vil i så fall bli møtt med tiltak i pengepolitikken. I Norge er det styringsrenten som er det aktuelle virkemiddelet, sa Olsen den gangen.

Les også:

Oljeprisen kan stoppe kronerallyet

<b>Goldman Sachs tror Olsen sliter med å stoppe kronerallyet</b>

<b>- Markedet blir «touchy» og nervøst</b>

<b>Krisesterk krone kan bli enda sterkere</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.