- Norge meldte seg nettopp på valutakrigen, skrev investeringsdirektør Peter Warren på Twitter torsdag ettermiddag etter at den norske kronen falt brått.

- Vi har fått en brå svekkelse av kronen, men etter min oppfatning er det jo allerede en valutakrig mellom flere land, utdyper han til DN.no.

Kronen svekket seg allerede etter årstalen i forrige uke der sentralbanksjef Øystein Olsens uttalelser ble tolket som at sentralbanken trolig vil skyve på oppgangen i styringsrenten ved neste rentemøte og at sentralbanken vil bruke andre virkemidler enn stryingsrenten til å tøyle gjeldsveksten i Norge.

Warren tror ikke det er tilfeldig at Norges Bank også nå prøver å snakke ned kronen.

- Land prøver å gjøre seg konkurransedyktige gjennom valutaen og talen til Olsen har man tydeligvis tatt som signal om at vi mener er det samme i Norge, sier Warren og viser til den siste tidens kronesvekkelser.

- Norge er et land i overflod og man skal være bekymret for norsk konkurranseevne, men når vi er livredde for at våre varer som allerede er dyre skal bli mindre attraktive i utlandet. Nå ser du effekten av det. Folk tar Olsens signal: Her er man villige til å bruke virkemidler for at ikke kronen er så sterk og følgene er at kronen svekker seg, sier han.

Han tror ikke markedet leser for mye ut av den norske sentralbanksjefens uttalelser.

- Man får gå ut fra at Norges Bank er bevisste på signalene de gir og hva man har sagt. Det passer norsk industri godt, men det passer utlendingene som skal selge varer i Norge dårlig.

Uenigheten i dette rommet får markedene til å skjelve

Valutakrigen blusset opp igjen
Warren tror nervøsiteten i valutamarkedet har økt etter helgens G20-møte. Spesielt har han bitt seg merke i ett utspill fra det internasjonale valutafondet IMF.

Etter helgens G20-møte uttalte lederen for det internasjonale valutafondet Christine Lagarde at hun ikke var bekymret for en valutakrig.

- Vi synes snakket om valutakrig er overdrevet, uttalte hun og la vekt på at man ikke ville kritisere Japan.

Warren mener det er denne nedtoningen som har bidratt til at valutakrigen har blusset opp igjen.

- Etter min mening viser uttalelsen at de er reelt bekymret, men de tør ikke si hvor bekymret de er.

Han tror denne nedtoningen av problemene har ført til økt uro i markedet.

Kan sitte på skremmende informasjon
- Det er vanskelig å forstå hvordan Lagarde ikke engang er bekymret over at blant annet japanske yen brått har falt 17 prosent i verdi. Jeg tror mange har brukt helgen til å tenke seg om hvorfor hun uttalte seg som hun gjorde. Det kunne bare føre til det motsatte. IMF kan sitte på data om at situasjonen er mye mer sårbar enn man tror, og at de derfor ikke ønsker å øke usikkerheten i markedet.

Han viser til at trenden med svakere pund og yen ble umiddelbart tatt opp igjen etter uttalelsen. Han mener at ikke selve kursfallet nødvendigvis er problemet, men at det har skjedd så fort at det virker destabiliserende.

- Når japanske yen faller 17 prosent mot dollar, så blir amerikanske varer på hjemmemarkedet mindre konkurransedyktige fordi de blir overrent av japanske varer. Og når det skjer på så kort tid, så kan ikke bedriftene tilpasse seg. Bedrifter har ikke mulighet til å redusere størrelsen på varelagre, ansatte eller bestillinger på kort sikt. En brå nedgang i konkurranseevnen betyr dermed det samme for lønnsomheten, sier han.

- Man kan gjerne argumentere dollar/yen var i 110 for noen år siden, men problemet er ikke nivået men hvor hurtig det forandrer seg. 17 prosent forverring av konkurransesituasjonen din på fem måneder er det vanskelig å ta inn på andre måter, sier sjefen for Warren Capital.

Uenigheten i dette rommet får markedene til å skjelve

- Usikkerhet og store spekulative posisjoner

Dette er sentralbanksjefens viktigste budskap til studentene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.