Onsdag kveld ble referatet fra januar-møtet i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve offentliggjort.

Innholdet i referatet førte umiddelbart til en kraftig reaksjon på de amerikanske børsene: aksjeindeksene snudde rett ned. Senere har børsene i Asia falt markert tilbake, mens alle de store børsene i Europa starter i rødt torsdag morgen.

  • Oslo Børs faller 1,3 prosent
  • Børsene i London, Paris og Frankfurt er mellom 1,4 og 1,5 prosent
  • I Tokyo falt Nikkei-indeksen 1,4 prosent, mens Hong Kong-børsen endte ned 1,7 prosent
  • I USA falt de tre viktigste aksjeindeksene mellom 0,7 og 1,5 prosent onsdag kveld

Uenighet i rentekomiteen
Det brå stemningsskiftet kommer etter at referatet fra den amerikanske sentralbanken viste at det nå er uenighet om når de massive stimulansene fra sentralbanken skal avsluttes (se faktaboks nederst i saken).

I pressemeldingen etter rentemøtet i slutten av januar gjentok riktignok sentralbanken at den ville fortsette å kjøpe stats- og boliglånsobligasjoner for til sammen 85 milliarder dollar i måneden inntil utsiktene for arbeidsmarkedet hadde bedret seg betydelig.

- Av referatet fremgår det imidlertid at mange medlemmer i FOMC (sentralbankens pengepolitiske komité, journ. anm.) er bekymret for kostnadene og risikoen forbundet med obligasjonskjøpsprogrammet. Et antall medlemmer mener dessuten at den pågående evalueringen av programmet kunne lede til at obligasjonskjøpene ble skalert ned eller avsluttet før utsiktene for arbeidsmarkedet hadde bedret seg. Samtidig er det klart at komiteen er splittet; flere medlemmer advarer mot å avslutte obligasjonskjøpene for tidlig, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets torsdag.

I markedene ble uenigheten tolket som et signal om at de massive stimulansene vil avsluttes tidligere enn antatt. Reaksjonen lot ikke vente på seg - markedene reagerte slik de gjerne gjør når risikoappetitten brått faller: Børsene snudde ned, mens dollaren ble styrket (se faktaboks til høyre).

  • Dollar-indeksen, som måler den amerikanske valutaen mot de største valutaene i verden, stiger torsdag til det sterkeste nivået på fem måneder
  • Råvareprisene faller tilbake torsdag. Prisen på nordsjøolje er ned mer enn tre dollar siden Oslo Børs avsluttet handelen onsdag kveld





Kan være over i høst
Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets tror Federal Reserve vil avslutte de massive oppkjøpene av gjeld i løpet av året.

- Flere medlemmer av styret i Federal Reserve mener at sentralbanken kan komme til å måtte redusere eller avslutte de kvantitative tidligere enn antatt. I sine tidligere kunngjøringer, har Fed vist til at de vil fortsette verdipapirkjøpene til man har sett en betydelig bedring i utsiktene for arbeidsmarkedet. Fed mener fortsatt at den amerikanske økonomien vokser moderat, og at nedsiderisikoen er redusert den siste tiden, skriver Østnor i morgenrapporten fra DNB Markets torsdag.

- At det er uenighet innad i styret er velkjent, og andre medlemmer av styret pekte på risikoen for å trekke tilbake stimulansene for tidlig. Tolkningen av referatet bør derfor være at vi nærmer oss en nedskalering av verdipapirkjøpene. Vi tror Fed vil avslutte sine verdipapirkjøp i løpet av høsten i år, skriver Østnor.

LES MER OM UTVIKLINGEN PÅ VERDENS BØRSER DET SISTE DØGNET:

Uenighet i Federal Reserve

Wall Street falt etter uenighet på rentemøte

Asia-børsene faller på Fed-uenighet

Dollaren til tremånederstopp

Bergen til topps på Børsen