Vi må ni år tilbake i tid for å finne en like høy andel arbeidsledige som nå. 117.000 ledige tilsvarer 4,2 prosent av arbeidsstyrken.

– Prognosene for utviklingen framover viser at den kan bli enda verre. Antallet ledige stillinger er lavt, veksten i sysselsetting har stoppet opp og det skapes få nye jobber, sier arbeidspolitisk talsperson for Ap, Dag Terje Andersen.

Antallet ledige steg med 7.000 arbeidstakere i januar-april i år sammenlignet med foregående tremånedersperiode, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I samme periode falt sysselsettingen med 8.000 personer. Endringene skjer som følge av en gradvis svekkelse i arbeidsmarkedet, fastslår SSB.

Kritiserer de blåblå

Ikke uventet mener Arbeiderpartiet at tallene gir grunn til å kritisere den blåblå regjeringen og kreve sterkere lut for å stanse den negative utviklingen.

Da den rødgrønne regjeringen hadde makten, var ledigheten på 2,3 prosent på det laveste – lavere enn noe annet land i Europa. Nå ligger ledigheten nesten 2 prosentpoeng over dette nivået.

– All erfaring viser oss at økning i ledigheten har en selvforsterkende vekst dersom den ikke stoppes. Dette har blitt avvist av regjeringen, som faktisk har gitt uttrykk for at de ikke vil sette inn tiltak før ledigheten eventuelt øker, sier Andersen.

Solberg ser på tiltak

Andersen beskylder regjeringen for bagatellisere situasjonen. Partileder Jonas Gahr Støre mener regjeringen gjør for lite for seint.

Statsminister Erna Solberg (H) medgir at omstillingen i norsk økonomi er sterkere enn først antatt og understreker at det blir vurdert hvilke tiltak som skal settes inn mot ledigheten i arbeidet med statsbudsjettet for neste år.

Men Arbeiderpartiet må uansett feie for egen dør før det kritiserer regjeringen, mener hun.

– Konkurransekraften i Norge ble veldig svekket under den rødgrønne regjeringen, sier hun til TV 2.

Les også: - Det er svært stor usikkerhet i arbeidsmarkedet
Jensen avviser rødgrønn budsjett-refs
- Vi bruker mer penger, og vi bruker pengene bedre  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.