Tirsdag varslet oljeservicekjempen National Oilwell Varco (NOV) at det blir nok en nedbemanningsrunde i den norske virksomheten. Størrelsen på kuttene er ikke kjent. Sålangt har imidlertid 1500 måtte gå.

- Det er jo dramatisk. Alle som må ut i første runde har jo fått beskjed om det. Så til jul så har vi redusert med tretti prosent, som vil si 1500 ansatte, sier teknologidirektør Hege Kverneland i NOV til Dagens Næringsliv.

Les også: - Om jeg ikke klarer å finne ny jobb vil situasjonen bli kritisk

På et energiseminar i regi av Dagens Næringsliv i Oslo onsdag anslo oljerådgiver Jarand Rystad i Rystad Energy at overkapasiteten i riggmarkedet var på 150 enheter.

Venter mer skroting

For NOV, som blant annet er verdensledende på boreutstyr, er dette nødvendigvis dårlige nyheter.

- Det blir da veldig mye skroting av rigger, det er strålende, det liker vi. Det er det som er fordelen fordi mange av de nye riggene er mer effektive, og får høyere dagrater, og det er de kundene vi vil ha, sier Kverneland.

Hun legger til at NOV også kan bidra til oppgradere eksisterende enheter for å gjøre dem enda mer effektive.

- Det er dette vi fokuserer på nå, hvordan kan vi gjøre dem mer effektive og hjelpe våre kunder, som er boreselskapene, og til syvende og sist Statoil, sier Kverneland.

De kommende to årene kommer imidlertid til å bli tøffe, understreker hun.

Får ikke nye ordrer

- Hva gjorde at det nye kostnadskuttet kommer så raskt etter det forrige?

- Vi får jo ikke nye bestillinger. Det vi har jobbet med nå er ordrereserven. Vi var også veldig sene med å kutte. Mens andre begynte for et år siden har vi hatt en fantastisk ordrereserve i Norge, som vi har spist av. Nå er det ikke så mye ordrereserve igjen, sier NOV-toppen.

Kverneland påpeker at selskapets sterke finansielle stilling gjør at det fortsatt investeres i teknologisk utvikling. De nye tidene gjør også kundene mer lydhøre for nye løsninger, mener hun.

- For oss er dette egentlig en kjempemulighet for nå hører Statoil på oss, Lundin, og alle andre, sier Kverneland.

Bakgrunn: - Vi trengte ikke å gjøre noe, vi tjente penger uansett

- Suverent størst

NOVs norske virksomhet har hovedkontor i Kristiansand og er tuftet på Bjarne Skeie-selskapene Hitec og Hydralift. På det meste engasjerte virksomheten 5000 ansatte i Norge.

Det er imidlertid ingen fare for at kompetansen vil søkes utenlands i stedet.

- På boreutstyrssiden på topside, er det jo sørlandet som er verdensledende, mye takket være oss, der vi er suverent størst. Med 262 rigger de siste ti årene har det vært et eventyr, sier NOV-toppen.

Foruten Kristiansand og Arendal, har NOV virksomhet 20 andre steder, som i Tønsberg og Molde. Det er heller ikke aktuelt å legge ned noen av disse virksomhetene, ifølge Kverneland.

- Mange av de kontorene er rettet inn mot service, nedihullsutstyr og slike ting, så det er ikke snakk om legge noen ned, såvidt jeg vet. Men, det blir reduksjoner, sier teknologidirektøren.

Les også: Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder pågrepet
- 50 dollar er ikke levedyktig, heller ikke 70 dollar
- Det har vært en tøff periode
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Kristian Røkke: - Nedturen vil vare
Kristian Monsen Røkke: nedturen vil vare
32-åringen tar med seg erfaringen fra USA når han skal lede Akastor gjennom krisen
02:04
Publisert: