Fredag fikk Norges Bank inn den siste viktige brikken før rentemøtet i neste uke. Sentralbankens eget regionale nettverk avslører at norske bedrifter melder om økende kapasitetsproblemer, samtidig som produksjonen vil falle litt i tiden som kommer.

- Rapporten viser på en og samme tid tegn til økende press i næringslivet, men samtidig også utsikter til lavere fart fremover, skriver makroøkonomene i DNB Markets i en oppdatering fredag.

LES MER: Her er vinnerne i norsk næringsliv

Ikke grunn til bekymring
DNB-økonomene konkluderer imidlertid med at sentralbanksjef Øystein Olsen og de andre medlemmene i hovedstyret ikke trenger å bekymre seg for overoppheting i økonomien.

- Tiltakende press og noe høyere forventet lønnsvekst bekymrer nok litt, men presset er ennå et stykke unna hva Norge opplevde i 2006-07, før finanskrisen avverget enda strammere pengepolitikk fra Norges Bank.

- Olsen & Co. kan trygt ta juleferie uten store bekymringer for at norsk økonomi er i ferd med å koke over. Enn så lenge kan renten holdes på dagens lave nivå. Vi tror ikke styringsrenten røres før i 2014, skriver DNB-økonomene.

Utsetter rentehopp
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets mener rapporten alt i alt var noe svakere enn ventet.

- Således støtter den vårt syn på risikoen for Norges Banks rentebane er konsentrert på nedsiden. Selv om vi ikke forventer noe rentekutt på styringsmøtet i neste uke eller i tiden fremover, forventer vi ikke at renten settes opp før i september neste år, eller kanskje enda senere, skriver Mork i en oppdatering fra meglerhuset fredag.

Nøytral rapport
Seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets mener også at meldingene om kapasitetsproblemer trolig er viktigere for sentralbanken enn at produksjonen ser ut til å være noe svakere.

- Til tross for litt svakere vekst i fjerde kvartal, tolker vi nettverksrapporten som nøytral for Norges Bank. Økende press og kapasitetsbegrensninger er på linje med Norges Banks egen prognose om et økende produksjonsgap. Det er ingen grunn til å forandre syn på Norges Banks rentesetting basert på dagens rapport, skriver Boye i en oppdatering fra Nordea fredag.

I forrige uke la Nordea Markets frem en oppdatert prognose med forventninger om at sentralbanken setter opp renten i andre halvår 2013. Selv har Norges Bank antydet at den første renteøkningen vil komme mellom mars og august neste år.

LES OGSÅ:

Tror Olsen ombestemmer seg

Slik blir økonomien i 2013

Du blir enda rikere i 2013 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.