I mars i år sto Norges største bank, DNB, i spissen for et rentehopp som kom uavhengig av justeringer fra Norges Bank. I dag tjener norske banker fett på økte boligrenter og lave innskuddsrenter.

- Nå er fortjenesten bankene har på boliglån så høy at de i alle fall ikke snører igjen pengesekken. Med andre ord kommer ikke bankmarkedet til å strupe boligmarkedet fremover, sier kredittsjef Pål Ringholm i Swedbank First Securities til DN.no.

Ringhold viser til at bankenes ferske tredjekvartalsrapporter gjennomgående viser at det er boliglån de skal vokse på i tiden fremover.

- Bankene sier de skal låne ut til boliglån med begge hendene, og det gjør de fordi de tjener så mye penger på det som de gjør, sier han.



Kundene tar regningen
«Styringsrenten til sentralbanken har aldri betydd så lite som den gjør i dag», uttalte konsernsjef Rune Bjerke i DNB til Dagens Næringsliv i slutten av forrige uke.

Bjerke mener økte marginer på boliglånene er helt nødvendig når banken styrker sin soliditet for å møte nye myndighetskrav. Dette var også hans begrunnelse for å heve bankens boligrente tidligere i år.

Sjefen for Norges største bank har imidlertid måttet tåle mye kritikk for renteøkningen. Senest fredag sa finansminister Siv Jensen (Frp) til DN.no at det «ikke er noen grunn til å skyve kapitalkravene foran seg som et argument for å holde rentemarginen høy».

Kredittsjef Pål Ringholm kan bare fastslå at det er bankkundene som i dag står for spleiselaget når bankene bygger ny kapital.

- Bankenes aksjekurser har gått opp og regningen er i stor grad blitt veltet over på kundene. Den praktiske konsekvensen har blitt at pengemarkedsrenten ikke slår direkte ut i prisen på kreditt, sier han.

- Det er bra for oss alle at bankene stryker sin kapital. Da er det mindre sannsynlighet for fremtidige bankproblemer. Det er riktignok ikke sikkert at kundene er så fornøyd med å måtte betale mer, sier Ringholm.

Startet høsten 2011
Kredittsjefen påpeker samtidig at bankenes frakobling fra styringsrenten har pågått helt siden finanskrisen.

- Før kunne du ta pengemarkedsrenten og bare legge på et påslag på direkten så hadde du boliglånsrenten. De fem til seks siste årene har differansen blitt større fordi det er strukturendringer i bankene, sier han.

- Dette er viktig, men det at fortjenestemarginen på bankenes boliglån har steget kraftig er et resultat av en kontinuerlig prosess som har foregått siden høsten 2011, sier Ringholm.

- Litt unntakstilstand
Da DNB-sjef Bjerke snakket til investorene på kapitalmarkedsdagen i London forrige torsdag, var han på sin side opptatt av å understreke at det ikke bare er kundene som bidrar når banken skal tilpasse seg det han kaller en «ny bankvirkelighet».

Konsernsjefen var raskt til å understreke at heller ikke aksjonærene kan forvente seg et like godt utbyttet som det en «normalsituasjon» nå skulle tilsi.

- Vi er i god gang med å tilpasse oss de nye kravene. Før vi har kommet i mål på soliditet, kommer det riktignok til å være litt unntakstilstand, både med tanke på hva aksjonærene kan forvente seg i utbytte og også hvordan en rett og slett opererer mot kunder og egne ansatte, sa Bjerke til DN.

På DNBs kapitalmarkedsdag opplyste også Bjerke at fjerde kvartal i år blir betydelig bedre enn i fjor nå man ser på netto renteinntekter.

Les mer: Se, nå går rentene deres hver sin vei!

Les også:
- Vi vet ennå ikke hvor vi skal
- Jeg opplevde det som veldig urettferdig og urimelig
Spår aksjefest for DNB
DNB banker til (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.