Boligprisene steg 1,4 prosent i april sammenliknet med mars, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,6 prosent (se forklaring i faktaboks).

Les saken: Overraskende sterk boligprisvekst  

- Saft suse! I april steg boligprisene med hele 1,4 prosent, en måned jeg hadde regnet med å se kun små endringer, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen.

- Det er andre krefter som er viktigere enn renten

Det siste året er norske boligpriser også sterkere enn Andreassen hadde ventet; opp 5,8 prosent på landsbasis.

- Oslo driver prisene høyere, med 10,5 prosent vekst, mens resten av landet ligger på om lag 3,5 prosent det siste året. Mange gir Norges Bank skylden, og vil peke på den lave renten som årsak til den sterke prisutvikling, men de store regionale forskjellene i et kongerike med felles sentralbank viser at det er andre krefter som er viktigere enn renten, sier Andreassen.

- Et underliggende press

- Politikere av alle slag må bare erkjenne at i de siste tiår har Stortingets vekslende flertall hatt det til felles at de har ført en politikk som fremmer vekst og utvikling i hovedstaden. Det samtidig som de innfødte har forsøkt å skjerme sin vakre by fra overetablering, høyhus og utvikling av ghettoer, sier Andreassen.

- I sum gir Øystein Olsens regime med minimerte renter, Oslo-fikserte rikspolitikere, og bevaringsivrige lokale krefter, et underliggende press som gir oss høyere boligpriser, sier Andreassen.

Les også:
- Boligeiere flest mindre sårbare for et boligprisfall
Disse boligene har steget 12,8 prosent på ett år
- Veksten vil fortsette i månedene frem mot sommeren
  Full fart opp til fem mill. dnPlus (DN+)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.