Onsdag la Statoil tall som ble beskrevet som ble beskrevet som «forferdelig dårlige» av en analytiker, og aksjen STL falt over fem prosent. Samtidig kutter selskapet guidingen for produksjonen i år, og skylder i stor grad på vedlikeholdsituasjonen.

Les:
Produksjonen stuper
Statoil raste på børsen

Trond Omdal, analytiker i Arctic Securities, synes det er merkelig at signalene om lavere produksjon først kommer nå. Han mener også at det kan tenkes at situasjonen til dels kan skyldes for liten satsing på vedlikehold på norsk sokkel.

- Det viktigste negative signalet går på reduksjonen av guidingen fremover, bare uker etter at de var ute og bekreftet den gamle. Det er litt spesielt, sier Omdal til DN.no.

- Det virker som de har et kraftig etterslep på vedlikehold, så da går det jo an å stille spørsmål ved om dette henger sammen, sier Omdal videre.  

- Sprer seg for tynt
Professor i petroleumsøkonomi Øystein Noreng mener Statoils problem er at de sprer seg for tynt med stadige storsatsinger internasjonalt.

- Statoil sprer seg litt for tynt. Man kan ikke ha A-laget alle steder, sier Noreng til DN.no.

Statoil opererer i dag i 21 land rundt om i verden. Overskuddet kommer i overveiende grad i Norge. I utlandet er det fremdeles mest utgifter.

  - Hvis jeg leser tallene riktig så investerer Statoil nå alt overveidende i utlandet, mens pengene tjenes i Norge, fortsetter han.

- Selskapet har hatt en beskyttet oppvekst. Det norske samfunnet har bygd opp Statoil, da synes jeg det er veldig galt at de fokuserer så ensidig på internasjonal vekst.

Noreng mener det hadde vært bedre om fokuset var rettet på å satse på det som Statoil virkelig kan: Norge og offshore.

- Statoil sitter på en stor portefølje av lisenser i Norge som de ikke gjør noe med, mener Noreng.

Får støtte av Sissener
Han får støtte fra forvalterlegenden Jan Petter Sissener i DN torsdag.

- Statoil løper etter, investerer i oljesand og skifergass når det er dyrt, og er ufokusert der det har sitt konkurransemessige fortrinn. Det er for mye McKinsey og for lite «hands on»-ledelse. Skal jeg gi Statoil-ledelsen et råd er det å holde på med ting selskapet kan - leting eter olje på dypt vann og i værharde områder. Der er de sannsynligvis best av alle, sier Sissener til DN .



- Større nedetid ved etterslep
Statoils produksjon i tredje kvartal var 17 prosent lavere enn for samme periode ifjor. Safe-leder Terje Nustad mener Omdal har rett i at deler av produksjonsfallet kan tilskrives det store etterslepet på vedlikehold, som har oppstått i forbindelse med omstillingen på sokkelen etter fusjonen med Hydro.

- Ja, det er helt klart. Det kan skyldes strategiene Statoil nå driver sin virksomhet på. At man får større nedetid ved at man har stort etterslep på vedlikeholdet. Noen av vedlikeholdsnedstengingene er planlagt, og det er for at Statoil skal ta igjen noe av etterslepet. Hadde de hatt ressurser til å drive med et kontinuerlig vedlikehold, så hadde Statoil ikke behøvd å stenge ned, sier han.  

Best mulig rustet
Statoil-sjef Helge Lund derimot svarer ikke like klart på om omorganiseringene på sokkelen har påvirket produksjonen negativt.

- Produksjonen i dette kvartalet er først og fremst påvirket av et veldig omfattende, men planlagt vedlikeholdsarbeid, sier Helge Lund til DN.no.

- Men siden fusjonen, tror du sammenslåingen med Hydro har påvirket produksjonen negativt?

- Dette er en meget omfattende omorganiseringsprosess og vi mener dette er den beste måten å ivareta det ansvaret vi har for å utvikle sokkelens ressurser på best mulig måte, ikke bare i et kortsiktig perspektiv, men også lengre.  

- Men var det et svar på spørsmålet mitt?

- Ja, jeg synes det, for vi legger om virksomheten vår for at vi skal være best mulig rustet til de utfordringene som norsk sokkel har fremover. Mitt perspektiv er at utfordringene på norsk sokkel ikke blir mindre, men større i årene fremover. Jeg mener det er viktig for en bedrift at vi tilpasser virksomheten slik at vi kan angripe de ressursene på en best mulig måte.

Tviler på fremtiden ute
Noreng mener at det slett ikke blir enkelt for Statoil å tjene gode penger internasjonalt:

- Statoil har vært en teknologisk og økonomisk suksess, men det skyldes ikke internasjonal konkurranseevne, det skyldes at de har blitt preferert her i Norge, sier Noreng og fortsetter:

- De har planer om å tjene penger, men de har holdt på ganske lenge. Min oppfatning er at stadig flere land lærer av Norge og at de ønsker å beholde godbitene for seg selv, avslutter Noreng.

Les også: Statoil endret kritisk ulykkesrapport på overtid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.