Akkurat nå som Statoil har overbevist myndighetene om at plattformsikkerheten er god, kan et Gullfaks-uhell ødelegge, skriver Dagens Næringsliv.

Før helgen eller i neste uke skal selskapet etter planen levere fra seg sin egen granskningsrapport av boreuhellet på Gullfaks C i mai, som er blitt betegnet som det alvorligste på norsk sokkel i år.

Sjef for norsk sokkel øystein Michelsen hevdet tirsdag i DN at han nettopp hadde mottatt rapporten og skulle lese den. Men etter det DN.no kjenner til skal Michelsen ha fått rapporten på sitt bord allerede i slutten av september. Men da ble rapporten sendt tilbake til Statoils egen granskingsgruppe fordi Statoil-ledelsen skal ha ment blant annet at rapporten var for kritisk.

Rapporten ble "vasket"
Også juridisk avdeling skal ha blandet seg inn i saken, skriver DN. Dette til tross for at granskningsgruppen ledes av folk fra konserngransknings-avdelingen i selskapet, folk som skal operere temmelig uavhengig.

Dermed har rapporten som Statoil lovet Petroleumstilsynet å være ferdig med allerede 30. september den siste måneden blitt redigert på nytt før den nye rapporten om kort tid skal sendes Petroleumstilsynet og dermed når offentlighetens lys. DN.no kjenner til at dette har vakt oppsikt internt i Statoil.

Helge Lund forklarer
Selv forklarer Statoil-sjef Helge Lund saken med at det har vært en dialog med granskingsgruppen rundt forståelsen av enkelte punkter.

- Hvorfor er granskingsrapporten over en måned forsinket?

- Det er slik at dette er en rapport som er gjennomgått på vanlig måte internt hos oss av de som gransker dem, og den skal i disse dager leveres til petroleumstilsynet slik man pleier. Det var en alvorlig hendelse på Gullfaks og det er helt klare læringspunkter av det og det skal vi ta tak i.

- Stemmer det at rapporten ble sendt tilbake på grunn av visse formuleringer?

- Det er alltid slik at en rapport gjennomgår en prosess, men jeg kan ikke kommentere på enkeltbevegelser av denne rapporten i selskapet.

- Men er det vanlig å sende granskingsrapporter tilbake til granskingsgruppen?

- Det er vanlig at man har en dialog rundt forståelsen av enkelte punkter.

- Så har dere sendt flere rapporter tilbake - er det er vanlig å sende rapporter tilbake for å for eksempel endre språkbruk i en rapport?

- Jeg har ikke noen ytterligere kommentarer til det, det er en intern prosess i Statoil.

Les også: - Lund er arrogant og lite lydhør

<b>Lund tar tak i kritikken</b>

Produksjonen stuper
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.