Økokrim har sporet hvor de 15,6 millioner kronene som dagligvaremillionær Einar Nistad (78) trodde han investerte i ulike teknologiselskaper virkelig tok veien, skriver Dagens Næringsliv.

Les mer om Nistad-saken her: Svindlet dagligvaremillionær i sykesengen

De ulike teknologiselskapene var lansert av investorfellesskapet Fortuna, hvor Knut Stärk-Johansen var sentral. Stärk-Johansen og de andre i den såkalte Fortuna-trioen er tiltalt av Økokrim for bedrageri, utroskap og hvitvasking for nær 100 millioner kroner og risikerer lange fengselsstraffer. Rettssaken pågår nå i Oslo tingrett.

Penger til Nordea-topp
Ved å gjennomgå kontoutskrifter mener Økokrim å ha dokumentasjon for at 150.000 kroner av Einar Nistads penger gikk til en bankkonto som tilhører Knut Stärk-Johansen kone, Anne Stärk-Johansen. Hun er konserndirektør i Nordea og leder bankvirksomheten i Norge.

Hverken Nordea, som er Nordens største bank, eller Anne Stärk-Johansen selv vil kommentere at penger som Økokrim mener stammer fra bedrageriet av Nistad, gikk til Nordea-direktørens konto.

- Hverken Anne Stärk-Johansen eller Nordea er en del av rettssaken. Vi finner det ikke riktig å kommentere en pågående rettssak, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea til DN.

DN skrev tidligere i år at Nordea var orientert om at hennes mann var under etterforskning for økonomisk kriminalitet da hun ble utpekt som toppsjef i april 2008. Nordeas informasjonssjef uttalte at «Anne Stärk-Johansen har vært transparent og holdt bankens ledelse løpende orientert», og at banken hadde full tillit til henne.

- Det gjelder fortsatt, sier Thomas Sevang.

Skaffet seg vestentlig utbytte
Nordea-direktørens ektemann, Knut Stärk-Johansen, er tiltalt for å ha skjult bedrageriet av Einar Nistad i regnskapene til ulike Fortuna-selskaper. Stärk-Johansen, som er statsautorisert revisor, har ifølge tiltalen skaffet seg vesentlig deler av utbyttet fra det 15,6 millioner kroner store Nistad-bedrageriet.

De 150.000 kronene som stammet fra dagligvaremillionær Einar Nistad, kom fra bankkontoene til Fortuna-selskapene Biostream og Master Technologies før de havnet på Nordea-sjef Anne Stärk-Johansens bankkonto.

Knut Stärk-Johansen førte regnskapene for disse selskapene.

Les også:

<b>-Jeg ble drapstruet</b>

<b>Nordea-topp støtter bedrageri-tiltalt ektemann</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.