Australia var det eneste landet i OECD som ikke gled inn i teknisk resesjon, altså fall i BNP to kvartaler på rad, i kjølvannet av finanskrisen. Nå seiler frykten for boligboble opp, ettersom gjeldsnivået igjen vokser raskere enn BNP.

Det får analytikeren Marc Faber, også kalt Dr. Doom, til å anbefale investorene til å shorte australske dollar.

- Som et spesielt tips, så tror jeg at jeg ville ha shortet australske dollar, for når man snakker om en boligboble, Australia har en ti ganger så stor boble som Kina, sa Faber i en Reuters-debatt med Arthur Kroeber om fremtiden til Kinas økonomi.

Tror på kraftig fall
Den australske dollaren har svekket seg mot amerikanske dollar i 2010. Ved begynnelsen av året kostet én amerikansk dollar rundt 1,1 australsk dollar, mot 1,16 i dag.

- I Australia har man det motsatte av i Kina, nemlig veldig høy gjeldsgrad. Jeg tror at det vil komme et kraftig fall, sier han.

Den australske sentralbanken var svært tidlig ute med å øke rentene, og økte renten sist gang i mai til 4,50 prosent. Det var sentralbankens sjette renteøkning i løpet av syv rentemøter.

Boligprisene i Australia har hatt en realprisvekst i over 60 år, og steg kraftig mellom 1997 og 2004. Etter en flat utvikling mellom 2004 og 2008 har prisene steget markert i 2009 og 2010.

Meget reell utfordring
Politikerne er bekymret for at boligprisene stiger raskere enn lønningene, et tidlig tegn på oppbyggingen av en boble. Ifjor sommer sa den australske sentralbanksjefen Glenn Stevens at Australia sto overfor en "meget reell utfordring på kort sikt" med de høye boligprisene.

I et notat i mars skriver sentralbanken at det er "et klart ønske" om å unngå betydelige ubalanser i boligmarkedet, både når det gjelder tilbuds- og etterspørselssituasjonen og pris- og finansdynamikken.

En grunn til at det australske boligmarkedet er stramt nå er at det ikke kom helt ut av kontroll under boomen mellom 1997 og 2003, fordi politikerne greide å hindre prisene i å bevege seg for mye i utakt med de underliggende fundamentale forholdene ved å heve rentene.

Sterk etterspørsel
Det gjorde det dyrere å eie bolig, og kjølte ned markedet tidligere enn i andre deler av verden, som USA. Nå er overskuddet fra forrige boom brukt opp, og etterspørselen etter nye boliger har vokst til 190.000 enheter i året. Til sammenligning bygges det 130.000 boliger per år, ifølge The Wall Street Journal.

Andre faktorer som legger press på tilbudsiden er befolkningsvekst drevet delvis av innvandring, i tillegg til støtte til førstegangskjøpere.

Les også:

- Kjøp traktor og gull

- På vei mot Kina-kollaps

Dr. Doom lei kallenavnet sitt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.