- Igår var det tilnærmet kaos, i dag er det litt mer ordnede forhold. Det er veldig mye aktivitet, sier valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til DN.no.

Det er fortsatt hektisk aktivitet på valutadeskene i norske meglerhus. Kronen fortsetter oppgangen mot de store valutaene onsdag, etter den kraftige styrkingen tirsdag.

En euro koster nå 7,50 kroner etter å ha sluttet på rundt 7,53 tirsdag. I løpet av onsdagens handel har kronen vært notert så sterkt som 7,4830 mot euro.

Tre ganger normal omsetning
I løpet av gårsdagens handel beveget kronen seg rundt 25 øre mot euro fra høyeste til laveste notering, en bevegelse som er helt uvanlig. I løpet av én enkelt dag svingte kronen dermed like mye som den gjorde i hele perioden fra november ifjor frem til mandag denne uken.

Omsetningen var dessuten rundt tre ganger så stor som vanlig.

Utenlandske storkjøp
Rallyet i kronen kom etter at den sveitsiske nasjonalbanken tirsdag morgen satte en maksimalgrense på hvor sterk den sveitiske francen kan bli - og lovet å svekke valutaen med alle tilgjengelige midler.  

- Bankene har nok tenkt som så at det å eie sveitserfranc tydeligvis ikke er så smart lenger, for den kan sentralbanken komme til å svekke. Så derfor må de finne en annen trygg havn og kjøper kronen i stedet, sier Eek-Nielsen.

Selv stiller han seg tvilende til at kronen kan fungere som en trygg havn. Forholdene ligger rett og slett ikke til rette for det.

- Igår så det egentlig ut til at kronen forlot alt den hadde av historiske drivere. Det var nok nettopp utenlandske banker som sørget for det. Det er nok en idé om at alle de tingene er annerledes nå og at de trenger en trygg havn.

- Uegnet som havn
Eek-Nielsen mener imidlertid at den lave likviditeten i norske kroner gjør den uegnet som trygg havn. Han viser til at bankene ser på norske kroner som en risikoposisjon. Dersom de av ulike grunner må ta ned risikoen, må de også selge seg ut av kroner.

- Ting bryter gjerne sammen litt synkront og da må de ut av kroner også, fordi de skal ut av risiko. Da ligger alle sammen samme vei, og da går det galt, sier Eek-Nielsen.

Men det kan ta tid før vi kommer til punktet der alle må ut av kronen.

- Begynner å bli littplagsomt
- De kan kjøpe veldig mye før det skjer, og derfor er det vanskelig å ha en klar oppfatning om hvor sterk den kan bli, sier Eek-Nielsen og viser til at det egentlig ikke finnes noen annen nedre grense for valuta enn null.

- Nå begynner det å bli litt plagsomt for Norges Bank også, og vi er i en situasjon hvor man har snakket om en valutakrig ganske lenge. Gårsdagen var kanskje nok et slag, selv om jeg ikke tror at Norges Bank melder seg på noen av frontene helt ennå, sier Eek-Nielsen.

- Ikke overrasket
Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre tror også at kronen kan komme til å holde seg sterk lenge. Han viser til flukt fra sveitserfranc og sterke fundamentale forhold i Norge.

 

- Norske kroner er sterk ut i fra fundamentale forhold og fordi sveitserfranc er mindre attraktiv. Jeg synes ikke dét er overraskende. Det er vanskelig å se noe annet enn at kronen vil fortsette å holde seg sterk, sier Furre til DN.no

- Ingen ny tilfluktsvaluta
Furre har imidlertid liten tro på kronen som tradisjonell, ny tilfluktsvaluta. Til det er den for liten og har for lite likviditet. Samtidig påvirkes kronen sterkt av trender og stemninger, og det skal relativt lite til for store utslag. Dette vet alle investorer. Det skal heller ikke mer til enn en stor aktør selger, for at et vendepunkt kan komme, sier Furre.

- Tenk på hva som skjer når investorene skal ut av kronen. Den vil svekkes kraftig, legger han til.

- Sveitserfrancen kan ryke
I øyeblikket er det likevel en del investorer som ser på kronen som et alternativ til sveitserfranc, i hvert fall på kort sikt, ifølge sjeføkonomen. Den sveitsiske sentralbanken gikk til det skritt å intervenere i valutamarkedet tirsdag. Etter massivt press mot sveitserfrancen ble det satt et gulv på 1,20 mot euro. Dette gulvet kan ryke dersom markedet bestemmer seg for det, mener Furre.

- Sveitserfrancen kan ryke. Det er ikke åpenbart at sveitserne vil klare å holde minimumsgensen på 1,20, det gjenstår å se. Dersom markedet vil teste ut om de vil klare det, kan presset bli for stort. Markedet er for stort, og verdensetterspørselen er rett og slett for stor, sier han til DN.no.

- Det å holde en valutakurs stabil er ikke så lett som mange vil ha det til, sier han..

- "Overvurdert" er meningsløst
Furre fnyser av dem som mener Sveits er overvurdert, og som snakker om kjøpekraftspariteter. Det er finansielle transaksjoner som styrer kursutviklingen i sveitserfrancen, og ikke relative priser på hamburgere, forklarer han.

- Markedet er hele tiden der det er. Det er interessen i markedet der og da som styrer valutakursen, og da å si at en valuta er overvurdert er på grensen til å være meningsløst, sier sjeføkonomen.

Les mer:

<b>Sterkeste krone på åtte år</b>

<b>Sveits vil svekke sveitserfrancen</b>

<b>- Opptrer desperat</b>

<b>Svekket sveitserfranc kan gi kronerush</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.