Problemene fortsetter for blakke California.

Gjelden til staten der Arnold Schwarzenegger er guvernør, ble igår nedgradert fra A til A- av ratingbyrået Standard & Poor's.

Ifølge ratingbyrået kan staten gå nesten tom for penger allerede i mars, og da kan gjelden bli offer for nok et ratingkutt.

Ikke immune
Budjsettunderskuddet neste halvannet året er på 20 milliarder dollar, noe som presser frem behovet for skatteskjerpelser eller utgiftskutt. Begge deler kommer til å saktne den økonomiske gjeninnhentingen, mener byråret, ifølge Reuters.

- Selv om denne nedgraderingen ikke er stor, A- er fortsatt godt innenfor investment grade, så viser dette at heller ikke amerikanske stater er immune for nedgraderingen, skriver makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken i sin morgenrapport torsdag.

Hårete og interessant
A- er fire nivåer over "søppelgjeld", et nivå der mange investorer ikke ønsker å kjøpe gjeld, ettersom risikoen for at debitor ikke kan betjene eller tilbakebetale gjelden er stor.

- Det store spørsmålet er om staten kommer til å bli nedgradert til under investeringsgrad slik at man må selge. Det er da det kan bli hårete og interessant, sier porteføljeforvalter Evan Rourke i Eaton Vance til Reuters.

Prisene på obligasjoner beveget seg imidlertid lite, ettersom en nedgradering allerede var priset inn.

Subprime-sentrum
California hadde allerede den laveste gjeldsratingen av alle de amerikanske statene før nedgraderingen. Tilsammen 39 stater sliter med underskudd i år, ifølge Center on Budget and Policy Priorities.

Mange stater ber nå om føderale tilskudd, og slites mellom å kutte sosialstøtte og å heve skattene, eller begge deler.

Mye av bakgrunnen for Californias problemer ligger i subprime-boblen, ettersom staten var sentrum for mange subprime-institusjoner. Samtidig er arbeidsledighetsraten tosifret, og er en av de høyeste i USA.

Ifjor måtte California starte med å levere ut såkalte IOU - "I owe you" (jeg skylder deg). IOU er et verdibrev som mottakerne kan innløse i banker, men risikoen er at verdien av papirene reduseres før de innløses.

Les også: Småbedrifter slåss for cash

Mislykket forsøk
Ifølge statens finanssjef, Bill Lockyer understreker nedgraderingen fra S&P's det kritiske behovet for ny lovgivning og at guvernøren må raskt komme frem til en budsjettløsning som markedet har tro på.

- Standard & Poor's gjør det klart at det mislykkede forsøket på å hande raskt og med troverdighet kan føre til en enda lavere rating, sier Lockyers talsmann Tom Dresslar, ifølge Reuters.

Det er under en uke siden Schwarzenegger la frem en plan for å få balanse i Californias bøker. Blant annet ble det lagt frem tøffe utgiftskutt.

Les også: -Krise hvis ikke gjelden reduseres

<b>Kaos i California</b>

<b>Erklærer økonomisk unntakstilstand </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.