USA må gjennomføre skatteøkninger eller redusere utgiftene for å unngå en kritisk dollarkrise, sier et amerikansk ekspertpanel.

– Det må gjøres. Det kommer til å bli gjort en dag. Kanskje det blir veldig smertefullt, eller det blir gjort på en mer rasjonell måte, sier Rudolph Penner, en tidligere direktør for Kongressens budsjettkontor som har ledet en ekspertkomité om USAs om USAs finansielle framtid.

USA sliter både med galloperende underskudd på statsbudsjettet, og enorme underskudd på handelsbalansen. Og USAs offisielle statsgjeld passerte ifjor høst 12.000 milliarder dollar.

Brukte 388,5 milliarder dollar mer enn inntektene
Onsdag ble tallene for første regnskapsmessige kvartal 2010 i statsregnskapet lagt frem, og det viste et underskudd på 388,5 milliarder dollar (cirka 2.200 milliarder kroner), som er en økning fra 332 milliarder dollar samme periode i 2009.

Finansdepartementet i USA anslår at det samlede underdskudd i budsjettåret 2010 vil ende på rundt 1.500 milliarder dollar, som er en økning fra 1.420 milliarder dollar i 2009.

President Barack Obama legger neste måned fram sitt budsjettforslag for 2011 midt i intenst press for å innfri valgkampløftet om ikke å øke skatten for vanlige amerikanere, samtidig som han står foran et rekordunderskudd.

"Noe burde gjøres"
Panelet sier at det er uunngåelig at underskuddene og opplåningen fortsetter i de neste to årene på grunn av den økonomiske krisen, men at noe burde gjøres tidligere for å lette situasjonen.

Den nasjonale gjelda har økt til over 50 prosent av BNP fra 40 prosent for to år siden, og innen 20 år vil den øke til over 100 prosent.

Men økende gjeld undergraver markedets tillit til økonomien og landets evne til å innfri sine forpliktelser, noe som kommer til å presse opp renten og forårsake et kraftig fall i dollarens verdi, samtidig som internasjonale kreditorer leter etter sikrere inntekter.

Les også: - Det er verre enn vi tror

<b>2010: Sjokk-spådommene </b>

- Jeg har ikke vært mer bearish på et år

Tror verden ender i krig og total finanskollaps


<b>- Ingen tiltro til dollaren </b>

Desperat kamp mot dollarkollaps


<b>Krisepakken gir gjeldsbombe</b>

Disse landene er nærmest stupet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.