Administrerende direktør Gisele Marchand i Eksportfinans har erf#229 fra en rekke ulike styrer og deltok i dag som foredragsholder på Styredagen 2010 på Handelshøyskolen BI.

Kravene til styrearbeid øker, dermed blir styresammensetningen enda viktigere. Men mange valgkomiteer tenker fortsatt for mye på trygghet og "det kjente" når de rekrutterer, mener hun.

- Unngår friske talenter
Nysgjerrighet fikk Marchand til å ta kontakt med ti rekrutteringsselskaper for å få vite hva bedriftene legger vekt på når de jakter på nye styremedlemmer.

- Det ble et tankekors. Altfor mange bedrifter unngår de "friske" talentene som tør å utfordre, som stiller de "dumme" spørsmålene og som har evne til nytenkning. I stedet velger de det trygge. Dermed går de glipp av en mulig oppside, sier Gisele Marchand.

Hun spurte rekrutteringsselskapene hvilke egenskaper bedriftene satte høyest ved rekruttering av styremedlemmer.

På topp havnet toppledererf#229, uavhengighet av ledelsen, tidligere styreverv, mangfold og erf#229 fra tilsvarende bransje.

Mindre viktig var utfordrer/nytenkning, som havnet nest sist på listen.

- Og det synes jeg er trist - og et tankekors. Det er så raske endringer i omgivelsene, endringer som krever nytenkning. Vi trenger flere "brysomme" styremedlemmer, men jeg er redd begrenset tid og lange sakslister gjør at man velger hvilke temaer man borer i - og unngår "wild cards" i styret. Risikoen er imidlertid ikke så stor ved å ta inn noen "wild cards", sier Marchand.

- Tvert imot kan disse talentene representere en oppside - og ikke noe utrygt, legger hun til.

- Blir ofte litt ydmyk
- Men hva er egentlig et talent i styresammenheng?

- Flertallet av rekrutteringsselskapene ramset opp egenskaper som "å være visjonær", "uredd", "sette seg raskt inn i nye temaer" og "god på kommunikasjon". Men disse beskrivelsene holder ikke, etter min mening. Dette er kvaliteter alle styremedlemmer bør ha. En av rekruttererne sa det imidlertid på en god måte:

"Et talent er en person med iboende kvaliteter som ikke er identifisert av massen, har evne til å utfordre og stiller de "dumme" spørsmålene. Talentet er plukket før også dette talentet blir main-stream - da visner talentet."

Dét er et talent, sier Gisele Marchand.

Å putte disse nye talentene inn i styrer, gir imidlertid en utfordring man må være klar over, påpeker hun:

- Som ny i et styre blir man ofte litt ydmyk, og det er ikke så lett å stille de kritiske spørsmålene. Men det er jo nettopp dét man ønsker!

Les også:
Går fra ASA til AS for å unngå kvinner

<b>De hotteste sommerjobbene går nå</b>
- Lederens mål er ikke å få venner for livet

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.