Den svenske mangemilliardæren og oljetoppen Lukas H. Lundin talte som bestilt da han som hovedattraksjon og førstegangsdeltaker åpnet årets olje- og offshoremesse i regi av meglerhuset Pareto onsdag.

Borte var bekymring omkring oljeprisutvikling og makroforhold i Kina og USA. Lundin mener man de neste ti årene vil se sterk økonomisk vekst, og advarte mot å gå glipp av mulighetene.

-Det er åpenbart at det er ganske bullish det som pågår, sa Lundin.

Lukas Lundin holder styr på familiens investeringer. Lundin Petroleum har en markedsverdi på omkring 45 milliarder svenske kroner, og har gått nær 45-gangeren siden selskapets ble børsnotert på Stockholmsbørsen i 2001.

USA vil lede an
Han viste til at oljeetterpørselen holder seg sterk og vil forsette å gjøre det.

Samtidig vokser umodne markeder som Brasil, India, Russland og Kina, mens den svake situasjonen i Europa er overdrevet og USA er på vei opp, påpekte han.

-Jeg tror USA kommer til å bli den sterkeste økonomiske vekstfaktoren i verden de neste ti årene, som BRIC-landene var tidligere, sa Lundin.

Rimeligere industriproduksjon
Deler av forkl#229en ligger i lave energipriser som følge av skiferoljerevolusjonen.

Kombinert med en fleksibel arbeidsstokk, et bedre arbeidsmarked og større grad av automasjon tror han at verdens største konsumentmarked vil eksportere mer varer enn den importerer, i det varene blir rimeligere å produsere innenlands.

-Jeg tror det blir et stort skifte, sa oljetoppen.

Kina må vokse
Han var heller ikke bekymret for veksten i Kina.

Råvaresyklusen er mer eller mindre intakt og etterspørselen i Kina er robust tross en vekst i første halvår på ”bare” 7,5 prosent.

-Kina må vokse og er på vei mot samme levestandard som resten av oss, og de er ikke der ennå. Jeg ser ikke helt at Kina skal skuffe oss, sa Lundin

Olje er for billig
Oljetoppen var også enig med Paretos anslag på én prosent årlig vekst i oljeetterspørselen, selv hensyntatt mindre drivstofftørste biler, fly og skip.

Les også: - Olje er for billig

-De store oljeselskapene sliter med å fylle opp reservene, og er på en måte på en tredemølle for å gjøre det. Men vi trenger dette drivstoffet ganske kraftig, og jeg er enig i at olje er for billig for øyeblikket, sa Lundin.

Tross i at USA har lyktes med skiferoljeproduksjon, og nettoimporten av olje ventes å falle fra 60 til 30 prosent i 2040, tror han ikke at importbehovet vil forsvinne.

I dag importerer USA 10 milllioner fat olje per dag, mens konsumet ligger på 17 millioner fat per dag, ifølge ham

-USA vil aldri bli en komplett nettoeksportør av olje, sa Lundin.

Skifergass-revolusjonen, som har skapt en energikilde som ”virkelig er billig” og i store mengder, vil imidlertid kunne gjøre USA til en netto gasseksportør innen 2020, ifølge ham. Rimelig gass vil også gi amerikanske bedrifter en stor konkurransefordel mot eksempelvis tyske, ettersom gassprisene i Europa er høyere.

-Dette peker igjen på at amerikansk økonomi vil være svært sterk over de neste ti årene, og infrastrukturen til frakte gassen rundt er allerede på plass, sier Lundin.

Lundin Petroleum oppdaget gigantfunnene Avaldsnes og Aldous på norsk sokkel i henholdsvis 2010 og 2011, som siden ble definert "elefantfunn" og omdøpt til det man i dag kjenner som Johan Sverdrup. Funnet er det største på norsk sokkel på nær 40 år.







Les også:
Svensk oljeselskap skryter av norsk kjempefunn


Langer ut mot oljeturnusen


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.