Sentralbanksjef Øystein Olsen slår i dag fast at Norges Bank kommer til å gjøre endringer i rentebanen på sitt neste rentemøte. Lavere vekstutsikter, en rekordsterk krone og europeisk gjeldsknipe er grunnen.

- Vi skal møtes igjen om noen uker for å samle trådene og samle informasjonen - og komme med en ny rentebane, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til DN.no.

Sentralbanken indikerte på rentemøtet i juni at styringsrenten ville stige til minst 3,75 prosent innen utgangen av 2012, opp fra dagens nivå på 2,25 prosent. Utviklingen har imidlertid ikke blitt slik sentralbanken så for seg den gangen.

Ifølge Olsen ligner utviklingen, med svakere vekst ute og sterkere krone, mer på sentralbankens lavrentescenario, som ble presentert sammen med rentebanen i juni.

- Lavvekstscenariet vårt er veldig klart i den retningen. Det er alltid usikkerhet og vi så jo usikkerhet av denne typen da vi lagde anslaget, og det var bakgrunnen for lavrentealternativet. Der vi er nå, og det som har skjedd siden, peker klart i den retningen, sier Olsen.

- Peker i retning av lavere rentebane
Sentralbanksjefen indikerer derfor at den nye rentebanen kan bli lavere enn den nåværende banen. Han vil imidlertid ikke gi signaler om at en vedvarende sterk kronekurs vil føre til at vi er på lavrentescenarioet når den nye rentebanen legges frem i oktober.

- Men det er ingen tvil om at alle aktører og de som kommenterer dette har rett når de sier at utviklingen peker i retning av lavrentebanen, legger han til.

Statistisk sentralbyrå la torsdag frem sine ferske prognoser for utviklingen i norsk økonomi i årene som kommer. Byrået tror at sentralbanken holder styringsrenten uendret helt frem til 2013.

Les mer: Rentefesten fortsetter

- Lavere vekstutsikter
Verden har endret seg mye siden Norges Bank la frem prognosene i slutten av juni. Veksten ut av finanskrisen i 2008 og 2009 har ikke vært så sterk som sentralbanken tidligere trodde. Dette gjelder særlig for USA.

Mye annen statistikk peker også i retning av lavere vekstutsikter. I tillegg har det vært betydelig uro i finansmarkedene, som er påvirket av større pessimisme omkring fremtidsutsiktene. Dette vil i sin tur påvirke veksten fremover, ifølge sentralbanksjefen.

- I tur vil uroen og økte risikopåslag og premier kunne bidra ytterligere til en nedjustering av veksten fremover, sier sentralbanksjefen.

- Dempet boligprisvekst
Etter et foredrag på Universitetet i Oslo torsdag sa Olsen at sentralbanken legger til grunn at boligprisveksten i Norge vil bli dempet. Med utsikter til enda lavere renter, er det de som mener at sentralbanken bidrar til en overoppheting i boligmarkedet. Sentralbanksjefen tror uroen i finansmarkedene vil dempe investeringsviljen og trekke i motsatt retning.

- Hvordan tror du det som skjer i Europa vil påvirke husholdningens forbruk og investeringsvilje?

- Det er et godt spørsmål. Vi ser jo i Sverige nå, ut i fra den siste informasjonen om utviklingen i boligmarkedet, at prisene flater ut og har gått ned i store deler av landet. Forkl#229en er ikke høye renter, forkl#229en er at det i noen grad gjenspeiler uroen internasjonalt. Den norske økonomien er i en litt annen situasjon, men jeg antar at stemningen og investeringsviljen også i Norge vil kunne påvirkes av en forsterket uro internasjonalt, sier Olsen.

Norges Bank avholder sine neste rentemøter 21. september og 19. oktober. Sentralbanken valgte å holde renten uendret på 2,25 prosent på forrige rentemøte, i august.









Les også:

- For sterk krone blir møtt med tiltak

- Renteprognosen gjelder ikke lenger

- Kronekursen tvinger Norges Bank til nye rentekutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.