Professoren ved Universitetet i Oslo (UiO) mener at studentene tilbys skandaløst dårlig undervisning, at plagiering er utbredt, og at universitetene i Agder og Stavanger må legges ned.

- Vi driver en pølsefabrikk, og må tørre å si det høyt, sier han.

Les:
- Skandaløst dårlig undervisning
- Flåsete!

Uttalelsene provoserer rektorene ved universitetene i Agder og Stavanger, og også statssekretær Kyrre Lekve i Kunnskapsdepartementet kaller Bernt Hagtvets utspill "friskt".

- Vi lever ikke lenger på 60-tallet. Han overser viktige endringer som har skjedd - endringer som stiller klare krav til både undervisning og institusjonsstruktur, sier Lekve til DN.no.

- Må konsentrere miljøene
Hagtvet har imidlertid rett i to poenger, ifølge statssekretæren:

- Han har rett i at vi må konsentrere de faglige miljøene. Vi kan ikke spre ressursene slik vi gjør i dag. Mange fagmiljøer - også på Bernt Hagvets eget universitet - er for små. I tillegg må vi forsvare den vitenskapelige oppdragelsen. Her trengs det nye ideer, sier Kyrre Lekve.

Han mener derimot at UiO-professoren tar grundig feil i beskrivelsen av "pølsefabrikken".

Det stemmer ikke at studentene tilbys skandaløst dårlig undervisning og at standarden er senket for lavt, ifølge Lekve.

- Utdanningsinstitusjonene er og må være gourmetrestauranter: De må ha en variert meny som hele tiden fornyes, de krever både nasjonale og internasjonale råvarer, høyt kvalifisert personell med forskjellig kompetanse, god oppfølging og solid økonomistyring, bildelegger statssekretæren.

Fornyelse, fornyelse, fornyelse
Han peker på at ingen er tjent med at studentene går i årevis før de blir ferdigstudert, og at det derfor også må være et fokus på effektivitet og faglig prioritering.

- Fornyelse er dessuten påkrevet hele tiden, legger han til.

Det man imidertid vet for lite om når det gjelder høyere utdanning i Norge, er hvor god den er, innrømmer Kyrre Lekve.

- Vi vet for lite om kvaliteten på studiene, og slikt er ikke så lett å måle. Vi har nå sluttet oss til et internasjonalt prosjekt, men i mellomtiden må vi styrke norsk forskning på høyere utdanning for å finne ut hvordan det egentlig står til. Det vi er sikre på, er at kvaliteten er variabel. For å få en bedre kvalitet jevnt over, må fagmiljøene bli større og sterkere. I dag er det for fragmentert, sier Lekve.

Han synes at kritikken mot universitetene mot Stavanger og Agder er helt urimelig:

- Det tar tid å bygge opp sterke fagmiljøer. Disse to universitetene er helt ferske og trenger mange år for å bygge seg opp, sier Kyrre Lekve.

Les også: Leder DN: Pølsefabrikk?

Frykter yngrebølgen vil sprenge universitetene

- Inflasjon i gode karakterer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.