Professor Bernt Hagtvet mener norske studenter tilbys en skandaløst dårlig undervisning og at standarden er begredelig. Professoren lar det gå mat i saken: Studentene tilbys for mye «graut», universitetet er en «pølsefabrikk» og en «snillistisk deigklump».

Har Hagtvet rett, har Norge et problem.

Nå skal man selvsagt ikke godta enhver professoral utblåsning som en objektiv sannhet. Akademia har en tendens til å være seg selv nok. Samfunnet utenfor har legitime interesser i hvordan kunnskapsformidlingen skjer. Å male fanden på veggen er en velkjent teknikk i kampen om økte ressurser. Situasjonen varier også mellom universitetene og mellom fakultetene.

Men når både rektor og studentledere - samt adskillige av Hagtvets mindre spissformulerte kolleger - mener at mannen har gode poenger, da er det grunn til bekymring.

Som på andre felt bruker Norge relativt mye penger på høyere utdannelse - uten at vi får verdensklassekvalitet tilbake. Kvalitetsreformen, som delvis ble gjennomført for å kjøre det norske universitetssystemet i synk med utenlandske institusjoner, har hatt bivirkninger. En av svakhetene er at universiteter og høyskoler tjener kortsiktige penger på å ta inn flere studenter enn de har kapasitet til.

Mens Danmark konsentrerer virksomheten rundt tre «superuniversiteter», kommer det stadig nye til i Norge. Mens andre land - i hovedsak av pengemangel - innfører studieavgifter, er gratisprinsippet hellig i Norge.

Når høyere utdannelse brukes som distriktspolitisk virkemiddel er det ikke gitt at dette tjener kvaliteten. Når universiteter og høyskoler fylles til over randen som tiltak mot ungdomsarbeidsledighet, får man mange godt motiverte studenter - og en god slump som ikke er det.

Høykvalifisert kunnskap er en livsbetingelse, hvis Norge skal overleve som velferdsstat i det 21. århundret. Konkurransen utenfra bli tøffere, år for år. Norge har i dag syv universiteter. I tillegg vil tre allianser av høyskoler også gjerne få universitetsstatus. Svært mye tyder på at dette er å smøre ressursene for tynt ut.

Professor Bernt Hagtvet i er i dag redd for å bli beskyldt for å være elitistisk. Problemet er snarere at altfor få norske makthavere tør si at det er laudabelt å tilhøre en akademisk elite.

Les også: - Skandaløst dårlig undervisning

- Flåsete!

- Vi driver gourmetrestauranter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.