- Wow! Dette er dramatisk! Dette ser virkelig ut som en boble.

Yale-professor Robert Shiller studerer arket som viser utviklingen i norske og amerikanske boligpriser siden 1890, justert for inflasjon, ifølge Dagens Næringsliv.

Er Norge virkelig annerledes?
Høy lønnsvekst, lav arbeidsløshet og lave renter i kombinasjon med høy tilflytning til de store byene brukes ofte som forkl#229 på at de norske boligprisene har steget 35 prosent siden 2006.

– Jeg kan ikke forstå hvordan Norge kan si at erf#229ene fra andre land ikke er relevante. De føler seg annerledes her. Men hvorfor er det annerledes her? Du eier jo ikke olje når du kjøper et hus, sier Shiller til DN.

Shiller mener finansielle bobler bygger på en god historie. Oljen kan nettopp være en slik historie om en ny æra, mener professoren.

Ekstrem oppgang
Mens boligboblen begynte å sprekke i USA i 2006, har de norske boligprisene fortsatt rett til værs, og i forhold til utviklingen både fra 1890 og 1950 nærmer norske boligpriser seg det doble nivået av hva det var i USA på topp.

I løpet av 20 år har den reelle boligprisen i Norge steget med 240 prosent, og de siste fem årene har prisveksten vært 35 prosent. I USA har det vært en prisnedgang på 33 prosent i samme periode, ifølge Schillers egen boligprisindeks.

– De tallene jeg har sett, virker tilstrekkelig dramatiske til at jeg vil se på det norske boligmarkedet som en boble, med mindre det er grunner til at prisene skal stige så kraftig, sier Yale-professoren til Stavanger Aftenblad.

 

Spådde krisene
Robert J. Shiller er økonomiprofessoren som forutså både dot. com-krasjet og boligkollapsen i USA, som utløste finanskrisen.

Han er verdenskjent for bøkene «Irrational Excuberance» og «Animal Spirit», hvor han viser hvordan tro, håp og instinkter styrer markeder og priser – ikke rasjonelle beslutninger.

Han er rangert som en av verdens 100 mest innflytelsesrike økonomer av University of Connecticut.

Les hele intervjuet med Robert J. Shiller i onsdagens DN og se intervju med Shiller i DNs Ipad-utgave, tilgjengelig i App Store.

NHH-professor Øystein Thøgersen: - Vi er annerledes

Les også: Denne mannen skal stoppe løpske boligpriser i Norge


- Vanskelig å se for seg boligprisfall

- Den økonomiske boblen Norge har levd i vil sprekke


- Boligen gjør deg aldri mer rik (2010)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.