Kraftig løft for oljeprisene og solid opptur på amerikanske og asiatiske børser sendte Oslo Børs opp over to prosent fra start torsdag. Og der ble børsen liggende til den stengte på 354,55 poeng, opp 2,26 prosent.

I USA endte alle de tre toneangivende indeksene opp mer enn to prosent i går, onsdag. Natt til torsdag fortsatte oppturen på børsene i Asia. I Tokyo steg Nikkei-indeksen hele 3,2 prosent. Oljeserviceindeksen i USA endte opp 5,5 prosent onsdag og råvare- og energiaksjer er blant aksjene som stiger mest i Asia torsdag.

Både den amerikanske og europeiske oljeprisen startet dagen opp over en dollar fatet, men falt tilbake og sluttet opp henholdsvis 0,59 og 0,24 dollar.

Oljeselskapet Statoil STL kunne notere seg for en oppgang på 1,67 prosent til 134,20 kroner.

Les også: - Bunnen er nå

Oljeløft
Aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea Markets peker på at flere oljeserviceselskaper opplevde en kraftig opptur i amerikansk handel onsdag.

- Morgan Stanley var positiv til en god del av oljeserviceaksjene som de mener har falt for mye. Spesielt de som ikke har så mye eksponering mot Mexicogulfen, sier Lyshoel til DN.no.

Han viser til at Haliburton og Schlumberger steg henholdsvis tolv og ni prosent igår.

Amerikansk optimisme
Markedet løftes også av flere positive nøkkeltall som gir optimisme rundt den videre utviklingen i amerikansk økonomi.

- Det var en veldig bra ISM-indeks tirsdag. Siden kom det bra boligsalgstall og veldig bra bilsalgstall fra bilprodusentene igår, sier Lyshoel.

De amerikanske nøkkeltallene bidro også positivt i Asia i natt.

- Falt for mye
Lyshoel mener det foreløpig er for tidlig å konkludere med at stemningen nå for alvor har snudd i finansmarkedene.

- Vi får se litt i morgen om det holder seg.

- Det har vært mye volatilitet de siste ukene. Er det noe som tyder på at den er i ferd med å gi seg?

- Nei, ikke foreløpig. Innimellom får vi kraftig rekyl i markedet. Så må man de neste dagene se om det positive momentumet holder seg, sier Lyshoel.

I dag retter Nordea Markets oppmerksomheten mot flere oljerelaterte aksjer som meglerhuset mener har falt for mye den siste tiden.

- Vi synes blant annet at Seadrill har falt for mye, og subseaselskapene som Acergy, Subsea 7 og Aker Solutions. De har begrenset direkte eksponering mot Mexicogulfen, men likevel falt veldig mye, sier Lyshoel.

Snur opp
Flere av de oljerelaterte aksjene på Oslo Børs steg markert fra start. Riggselskapet Seadrill SDRL klatret til slutt 2,97 prosent til 135,00 kroner etter at selskapet torsdag morgen melder om at "West Sirius" har påbegynt en kontrakt i Mexicogulfen for BP. Riggen har en fast kontrakt med BP på over fire år.

Oljeservice steg videre i USA etter Oslo Børs stengte onsdag. OSX-indeksen steg 5,5 prosent til 167,89 poeng, rundt tre poeng høyere enn nivået rundt klokken 17.30 onsdag.

Halliburton, som utførte tjenester for BP på Maconda-brønnen i Mexicogulfen, steg åtte prosent, mens Transocean falt 3,4 prosent. Schlumberger endte opp 8,8 prosent.

- Jeg tror at markedet overreagerte den seneste tiden på beslutningen om å ikke gi ut nye boretillatelser. Det påvirker bare deler av virksomheten til disse selskapene og for en periode, sier analytiker Brian Youngsberg i Edward Jones til Bloomberg News. Han har kjøpsanbefaling på Halliburton og Schlumberger.

Her hjemme steg seismikkselskapene PGS og TGS-Nopec henholdsvis 6,03 og 2,7 prosent. Undervannsentreprenøren Acergy ACY og oljeserviceselskapet Aker Solutions AKSO steg henholdsvis 3,77 og 3,20 prosent.

Kan stige mer
Oljesølet i Mexicogulfen kan komme til å føre til høyere oljepriser på lang sikt som følge av strengere regulering, skriver Wall Street Journal (WSJ) torsdag. Den siste måneden har WTI-julikontrakten imidlertid falt mer enn 10 dollar fatet.

Forrige torsdag utvidet Det hvite hus stansen av boreaktiviteten i Mexicogulfen samtidig som de kansellerte en lisensrunde. Ifølge WSJ anslår Wood Mackenzie at stansen i oljeaktiviteten og nye reguleringer vil forskyve oppstart av produksjon i 2011 på 80.000 fat per dag. I 2015 anslår det at produksjon på mer enn 350.000 fat pr dag vil bli forskjøvet.

Selger andel
Det norske oljeselskap har inngått avtale om å selge 40 prosent i Ulvetanna

Les mer: Det norske selger seg ned i Ulvetanna

Aksjen DETNOR gikk motstrøms og falt 1,86 prosent til 26,40 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 2,26 prosent til 354,55 poeng.

Les også: - Vi står ikke ved verdens ende

- Bunnen er nå

Frisk avslutning på børsdagen

Supercomeback

Heftig opptur på Asia-børsene

NYHET: SMS-varsling på selskapene du følger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.