- Jeg tror vi helt klart kan ha en vekst i norsk eksport til Brasil som overgår veksttakten i brasiliansk økonomi. Særlig på grunn av bredden i norsk leverandørindustri som er tilstede, sier næringsminister Trond Giske til DN.no.

Mye tyder på at næringsministeren ikke tar munnen for full. Bare siden 2009 har norsk eksport til Brasil steget med 80 prosent. Giske viser samtidig til at brasiliansk økonomi vokser med rundt åtte til ni prosent i året.

Rekordstor interesse
Blant norske næringslivstopper og selskaper er interessen for Brasil rekordhøy. Landets økte betydning for vår hjemlige eksportindustri kom tydelig til syne tidligere i år. Aldri før har så mange næringslivstopper og selskaper fulgt en statsråds besøk i utlandet som da Giske og norsk næringsliv besøkte den rakst voksende oljenasjonen i februar i år.

I dag var Giske en av hele fem statsråder som la frem en ny strategi for samarbeidet mellom Norge og Brasil. Selv om mye handler om energisektoren og muligheter for norsk næringsliv, har regjeringen ambisjoner om at samarbeidet også skal dreie seg om alt fra klima og menneskerettigheter til kultur og internasjonal politikk.

Kraftig vekst
Ifjor tok Brasil over Italias plass som verdens syvende største økonomi. Innen 2050 vil Brasil være verdens femte største økonomi, kun forbigått av USA, Kina, Tyskland og India, tror Giske.

Fjoråret var samtidig det første året hvor norsk eksport av maskiner og industrivarer til Brasil var større enn eksporten av klippfisk til landet, ifølge Giske. Totalt eksporterte Norge klippfisk for 1,3 milliarder kroner til Brasil i fjor.

Giske har ambisjon om å innlede samtaler om en bilateral skipsfartsavtale med Brasil, samt å ta initiativ til en bilateral økonomisk kommisjon. Han peker samtidig på ønsket om å innlede forhandlinger om en handelsavtale, men er klar på at en slik avtale støter på problemer i forhold til landbruket.

- En skipsfartsavtale vil vi kunne få i stand innen ganske kort tid. En handelsavtale har nok en lengre horisont på grunn av landbruksutfordringene, sier Giske

Ser muligheter
Utenriksminister Jonas Gahr Støre åpnet presentasjonen av regjeringens brasilsatsning i Litteraturhuset i Oslo mandag. Han la vekt på de tradisjonelle båndene som har eksistert mellom Norge og Brasil, både økonomisk og kulturelt, og Brasils fremvekst i verdensøkonomien.

Han mener at to energinasjoner som Norge og Brasil vil kunne utvikle og utveksle erf#229er. Derfor etableres det i disse dager et "Brasil-forum" etter mal fra tidligere fora, som for Kina og India.

Han var spesielt oppløftet etter sine bedriftsbesøk på nordvestlandet.

- Det er ikke ett sted i Norge som ikke ser mulighetene for Brasil, og Brasil og Norge sammen, sa Støre.

Les også: «Man må være gal eller fra Austevoll»

Lykkes internasjonalt
Regjeringens ferske olje- og energiminister Olav Borten Moe sammenlignet Brasils situasjon og mulighetene for norsk olje- og utstyrsindustri med oljefunnene på norsk sokkel på 70 og 80-tallet.

- Det er svært godt utgangspunkt for norsk leverandørindustri, sa Borten-Moe.

- De næringene som lykkes godt hjemme, lykkes også internasjonalt, og vice versa, sa olje- og energiministeren, og la til at norsk industri er svært godt posisjonert for oppdrag i oljesektoren.

Historisk
Brasils ambassadør til Norge, Sérgio Moreira Lima, som forlater sin post om to uker, beskrev dagen som historisk.

- Jeg kunne aldri ha drømt om at denne strategien skulle bli lansert i min tid (..) Dette er historisk for forholdet mellom Brasil og Norge, sa Lima.

Les også:

<b>Giske tar med 120 personer til Brasil</b>

<b>Full rulle i Rio</b>

<b>Satser på knallstart i Brasil</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.