Skadeskutte meglerhus svinger sparekniven for å redde stumpene, skriver Dagens Næringsliv.

Meglerhusenes overskudd har stupt 92 prosent på fire år, fra over seks milliarder kroner til under 500 millioner, viser de rapporterte tallene til Finanstilsynet.

Siden toppåret i 2007 har 1000 ansatte forsvunnet ut døren i norske meglerhus.

Bare det siste året har 465 personer takket for seg.

- Vil se en avskalling
Flere meglerhus kan gå dukken, advarer analysesjef for kredittobligasjoner Pål Ringholm i Swedbank First Securities.

Han tror det blir færre aktører, ytterligere nedbemanninger og en konsolidering i bransjen som vil starte i år.

– Vi opplever at det er en sitt og vent-holdning hos mange aktører. De håper markedet skal bedre seg. Kommer ikke likviditeten og inntjeningen tilbake, spesielt i aksjemarkedet, i løpet av et års tid, så forblir overkapasiteten i den tradisjonelle meglerbransjen såpass tyngende at vi vil se en avskalling, sier Ringholm til Dagens Næringsliv.

Pessimist
Også Ringholms kollega, obligasjonssjef i Swedbank Einar Unhjem Johansen, er pessimist på vegne av de små aktørene.

– Er du helt i toppen på ditt felt, så har du liv laga. Men har de ikke noe unikt, så blir det nok vanskelig, sier Johansen.

Flytter til Stockholm
Handelsbanken Markets har flyttet en del av børsmeglingen og oppgjør til Stockholm. Oslo-kontoret har gått fra tre til én ansatt.

– Vi tjener så lite penger i bransjen generelt om dagen at man må tilpasse seg. Alle i bransjen ser over kostnadene sine. Herunder også personell. Det har vi også gjort. Man må tilpasse seg en annen verden. Noe særlig verre får vi ikke håpe at det blir, sier meglersjef Ole Haugnes i Handelsbanken.

Se oversikten i Dagens Næringsliv tirsdag over alle profilerte megler-overganger siste år samt utviklingen i meglerhusenes inntjening fra 1997 til 2012.

Les også: Professor om aksjeanalytikere: - Jeg ønsker at de dør ut

- De smarteste blir ikke lenger aksjemeglere

- Fortsatt mulig å tjene penger i meglerbransjen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.