Topshop planla å flytte inn på Karl Johan i Oslo våren 2011, men har nå skrinlagt planene.

Motegiganten havnet nemlig i en bitter navnestrid med den bergenske kjøpmannen Baljinder Singh Pandher. Navnekonflikten stoppet hele inntoget til Topshop i Norge, siden Pandher gjennom selskapet Classic AS sitter på rettighetene til varemerket Topshop og allerede selger klær merket Topshop i forretninger i Bergen, Drammen og Oslo.

Dragkampen om navnet "Topshop" varte i flere år, og kom til en bråstopp da Varner-gruppen - som hadde sikret seg franchiserettighetene i Norge - avbrøt forhandlingene med Pandher. Dette bekrefter både Baljinder Singh Pandher og etableringsdirektør Frank Lehne i Varner-gruppen overfor DN.no.

Den populære motekjeden, som omsatte for 19 milliarder kroner i 2008, planla å åpne en 2.200 kvadratmeter stor butikk i Karl Johans gate, fordelt på tre etasjer. Til slutt var det 1,5 millioner kroner som stanset Topshop i Norge.

Ville ha 10 millioner
DN.no kjenner til at kjøpmannen fra Bergen i utgangspunktet krevde 10 millioner kroner for å gi fra seg navnerettighetene.

Arcadia Group, som eier Topshop, tilbød 1 million - men det var helt uaktuelt for Pandher.

- Jeg mente at varemerket var verdt mye, mye mer og ville ikke gi det fra meg for småpenger, sier han til DN.no.

Deretter forsvant Arcadia Group ut av bildet, før Varner-gruppen kom på banen og forsøkte å komme frem til enighet.

- De kom ikke i mål, men vi ønsket å strekke oss langt for å få det til, sier Frank Lehne i Varner-gruppen, som etter det DN.no kjenner til først tilbød Pandher fire millioner. Da han ikke gikk med på dette, spratt tilbudet opp til syv millioner. Pandher, som egentlig ville ha ti millioner, sa da at han ville akseptere 8,5 millioner. Men plutselig sa Varner-gruppen stopp - og avsluttet forhandlingene.

- Stanset av småpenger
1,5 millioner stanset altså Topshops inntreden i Norge.

- Småpenger, sier Pandher.

- Topshop omsetter for mange milliarder kroner hvert år, for dem er 1,5 millioner kroner småpenger. Derfor blir jeg litt provosert når det fremstilles slik at jeg har stoppet Topshop fra å komme til Norge. Jeg var villig til å jenke meg, men så sa de likevel nei, sier bergenseren.

- Vi strakk oss og strakk oss og strakk oss - men så var det likevel ikke nok for Pandher. Også vi har en smertegrense. Vi kunne ikke tilby mer, sier Frank Lehne til DN.no.

Han opplyser at Varner-gruppen forhandlet på vegne av seg selv, men at Arcadia Group var innforstått med prosessen og at de to selskapene ville ha kommet til en avkl#229 i etterkant hvis Pandher hadde takket ja til tilbudet og gitt fra seg rettighetene til varemerket "Topshop". Men nå er forhandlingene slutt, bekrefter Lehne.

- Uheldig at noen vil tjene seg rik på sånt
- Vi ville ha dette i havn, men slik gikk det altså ikke. Jeg synes det er uheldig at en stor motekjede blir stoppet fra å åpne i Norge fordi en enkeltperson vil tjene seg rik på varemerket deres, men dessverre var det det som skjedde i dette tilfellet, sier Lehne.

Pandher mener derimot at Topshop fint kunne tatt seg råd til å gi ham 8,5 millioner for varemerket hvis de virkelig ønsket å etablere seg her i landet.

- Jeg synes det er galt å si at jeg har stoppet dem. Vi var så nær en avtale, det var bare småpenger som skilte oss, bemerker han.

Men nå har Arcadia Group kansellert kontrakten med Varner-gruppen. I stedet flytter nye kjeder inn i de lokalene som var øremerket Topshop.

- Vi kommer til å åpne en stor Bik Bok- og en Volt-butikk i det som skulle vært Topshops lokaler i Karl Johans gate 12 J. Disse vil åpne i løpet av våren, opplyser Frank Lehne.

Les også: Bergenser kan stoppe Topshop

<b>Topshop gir ikke opp Norge</b>

<b>Mer trøbbel for Topshop i Norge</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.