Ikke vær for pessimistisk. - Tenk langsiktig og vurder å kjøpe. Kursfall er intet argument, mener spareforening-topp Lasse Ruud.

Noen hevder aksjekursene er på vei videre nedover. Andre mener at aksjer er blitt billige og at situasjonen tilsier at man bør kjøpe.

Les også: Ny børsopptur eller kollaps?

- Det har vært tilløp til børsuro igjen, både her hjemme og internasjonalt: Det aller viktigste da, er at vi passer oss for den kortsiktige psykologien. Vi må ikke tenke på hvordan stemningen på aksjemarkedet er her og nå, men hvordan den er i din fremtidige horisont, mener administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening Lasse Ruud.

Ruud anbefaler en sp#229shorisont på minst fem år. Da kan man betrakte børsfall med en helt annen ro enn den kortsiktige investor. Han argumenterer med at kursfall på ti prosent eller mer har inntruffet om lag 40 ganger på Oslo Børs de siste 20 årene. Likevel har det samtidig vært over 500 prosent verdistigning i perioden sett under ett.

- Perioder med børsfall er helt normalt, legger han til.

Mange tegner verdipapirfond
Overblikket over første halvår i 2011 viser at det generelt sett er en høy nettotegning av verdipapirfond. Det ble tegnet for 39 milliarder mer enn det ble innløst, og av dette utgjorde nettotegningen i obligasjonsfond og pengemarkedsfond 26 milliarder kroner.

Nettotegningen i aksjefond var på 10,7 milliarder kroner, mens kombinasjonsfond og andre verdipapirfond fikk en nettotegning på 2,2 milliarder. Forvaltningskapital for alle typer verdipapirfond har steget fra 499 milliarder kroner (ved forrige årsskifte) til 523 milliarder kroner.

Personkunder nettotegnet verdipapirfond for 7,7 milliarder kroner i løpet av halvåret. Av dette gikk 3,7 milliarder kroner inn i aksjefond, 1,4 milliarder i kombinasjonsfond og 2,7 milliarder i rentefond.

Norske institusjonelle kunder, som for eksempel pensjonskasser, forsikringsselskaper, kommuner eller stiftelser, har nettotegnet verdipapirfond for 27,4 milliarder kroner så langt i år. Nettotegningen fra utenlandske kunder i første halvår var på 3,8 milliarder kroner, og av dette gikk 3,2 milliarder inn i aksjefond.

- Helt sikkert at man vil møte kursfall
Markedsstatistikken fra Verdipapirfondenes Forening viser at om lag 1,4 millioner nordmenn sparer langsiktig i aksjefond. Disse fondskundene har 103 milliarder kroner i aksjefond og 14 milliarder i kombifond.

Ruud er svært opptatt av at denne gruppen langsiktige sparere må passe seg for aksjemarkedets kortsiktige psykologi.

- Det har vært tilløp til børsuro igjen, både her hjemme og internasjonalt: Bekymring for for utviklingen i offentlig gjeld i enkelte land og redusert vekst i kinesisk økonomi er rådende fryktfaktorer nå. Hver gang nye bekymringer dukker opp, faller markedene, men noen ganger viser det seg at frykten bare skyldes falsk alarm, sier Ruud til DN.no, og legger til:

- Det er få ting jeg kan garantere; men at du vil komme til å møte et kursfall hvis du skal investere i aksjer, er helt sikkert.

- Kursfall er ikke et holdbart argument for å vente med å kjøpe. Rent generelt er jeg langt mindre bekymret for å investere i perioder hvor pessimismen råder enn i optimisktiske godværsperioder.

Les også: Stresstester skaper ny uro i finansmarkedene og

Disse rådene har Verdipapirfondenes forening til langsiktige sparere nå:

- Nervøsiteten er høy
Ruud mener småsparere og fondssparere som tenker langsiktig ikke har grunn til å være nervøse.

- Børsene har ikke falt mye, men nervøsiteten er høy. Og i nervøse tider blir man utsatt for ulike synsere fra alle kanter, slik at usikkerheten øker. Det er derfor jeg oppfordrer til at man ikke må diskvalifisere aksjefondet. I hvert fall ikke hvis man i utgangspunktet har langsiktige spareplaner og kan sove godt om natten under svingninger på børsen, sier Ruud til DN.no.

Han legger til at det beste selvsagt ville være å gjøre aksjeplasseringer når markedet når bunnen i denne omgang, og kanskje til og med melde seg ut når markedet igjen når en topp.

- Forutsetningen for å lykkes med dette er at du over tid sitter med bedre informasjon enn resten av markedet, helst kombinert med en viss evne til å forutse uventede begivenheter, sier Ruud.

Selv fraråder han slike forsøk på "timing" av aksjemarkedet. Ikke fordi det er umulig, men fordi det er svært lav sannsynlighet for å lykkes over tid.

Hvis du skal begynne å spare, mener Ruud det er aller best å kjøpe seg gradvis inn i fondet, for så å utestenge all støy og sitte lenge før du går gradvis ut igjen. Verdipapirfondenes forenings generelle oppskrift for sp#229 i aksjefond krever to ting: At du har en lang tidshorisont (på minst fem år) og at du har en økonomisk og psykologisk evne til å tåle verdisvingningene underveis.

Les også på dn.no:

- Norge har hatt flaks

Svensk gigantherregård til norsk rekkehuspris (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.