Styret i solenergiselskapet Renewable Energy Corp (Rec) har besluttet å starte en prosess med tanke på permanent nedleggelse av deler av produksjonskapasiteten i Norge, opplyser selskapet i en børsmelding onsdag.

Nedleggelsene vil omfatte den eldste produksjonslinjen ved waferanlegget på Herøya, produksjonen av multikrystallin-wafere i Glomfjord og solcellefabrikken i Narvik. Dette tilsvarer 45 prosent av wafer-kapasiteten og all solcelleproduksjon i Norge.

700 kan miste jobben
Rundt 700 personer vil bli berørt av en eventuell permanent nedleggelse av, opplyser selskapet. Prosessen som styret nå har startet inkluderer ifølge Rec formelle drøftinger med ansatterepresentanter.

- Det er gjort et formelt vedtak om at vi nå starter en prosess, herunder formelle drøftelser med de tillitsvalgte, med tanke på nedleggelse. Selve det formelle vedtaket om nedstengning vil først kunne komme etter at vi har gjennomført disse formelle prosessene, blant annet drøftelser med de tillitsvalgte og det er også visse forhold til myndighetene som må avklares i den sammenhengen, sier konserndirektør John Andersen Jr. til DN.no.

Rec peker på at det er svake markedsforhold og utsikter til negativ kontantstrøm som gjør at selskapet nå vurderer å stenge ned store deler av den norske produksjonskapasiteten.

- Dette er et uheldig, men nødvendig steg i de rådende markedsforholdene. Vi er oppmerksomme på innvirkningen som de potensielle nedstengingene vil ha på de berørte ansatte og lokalmiljøene i Norge. Dette er derfor ikke en avgjørelse vi tar lett på. Vi arbeider for tiden hardt for å få tilbake konkurransedyktigheten på våre gjenværende operasjoner i Norge, sier konsernsjef Ole Enger i Renewable Energy Corp i en pressemelding fra selskapet.

Markedet for wafere, som er tynne silisiumskiver som brukes i solceller, har endret seg dramatisk det siste halve året, ifølge Rec.

- Vi har i løpet av de seks siste månedene sett nær en halvering av prisen på wafere. Vi må i dag erkjenne at vi har kostnader som ligger høyere enn prisen, da er det rett og slett ikke forsvarlig å drive denne virksomheten lenger. Det er betydelig overkapasitet i dette markedet nå på verdensbasis og det driver prisene ned, sier konserndirektør John Andersen Jr.

Opprettholder deler av produksjonen
Selskapet vurderer å fortsette virksomheten ved den nyeste produksjonslinjen for wafere i Herøya og monokrystalinlinjen i Glomfjord.

Rec jobber intenst for å bedre produksjonen og redusere kostnadene ved den gjenværende produksjonskapasiteten i Norge. Positiv kontantstrøm er fortsatt et krav for fortsatt drift, opplyser selskapet.

Produksjonen på den kombinerte wafer- og solcellepanelfabrikken i Singapore og i silisiumsanleggene i USA fortsetter på full kapasitet.

- I disse utfordrende markedsforholdene er jeg glad for å se den gode utviklingen i produksjonen av wafere, solceller og moduler i Singapore og i produksjonen av silisium i USA. Dette gir oss et fundament for fremtiden, sier Ole Enger.

Les også: Spår Rec-død i Norge

<b>- Slutt for Rec i Norge</b>

<b>Åpner for statlig kjøp av Borregaard og Rec</b>


<b>Goldman halverer kusmålet i Rec</b>

<b>- Markedet priser inn ekstremt dårlige utsikter for Rec</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.