USAs sentralbanksjef Ben Bernanke advarte onsdag mot dype nedskjæringer før den økonomiske vektsten er så solid at det ikke lenger trengs støtte fra sentralbanken.

På en høring i budsjettkomiteen til Representantenes hus gjorde han det klart at det enorme budsjettunderskuddet ikke er bærekraftig på lengre sikt og at det trengs en plan for å redusere underskuddet. Likevel mener han det er for tidlig å iverksette store kutt nå siden reduksjoner i de offentlige utgiftene kan hemme veksten akkurat når sysselsettingen er begynt å ta seg opp igjen.

– Skaden det ville gjøre på økonomien nå, er større enn fordelene ved budsjettdisiplin. Vi må tenke langsiktig, sa han.

Lover kutt
Republikanerne, som vant valget i november blant annet med løfte om å gå løs på underskuddet, la tidligere onsdag fram en plan om 58 milliarder dollar i kutt i de offentlige utgiftene.

Lista som ble lagt fram av republikanerne i bevilgningskomiteen, innebærer blant annet kutt i miljøvern, forskning, jernbane, programmer for fornybar energi og andre saker som president Barack Obama prioriterer.

Republikanske kongressledere sa de hadde håp om et godt samarbeid med Obama om budsjettkutt etter en lunsj med presidenten onsdag.

Samarbeid
Obama søker bedre forbindelser med republikanerne etter valgnederlaget, men mange av republikanernes forslag går trolig likevel ikke gjennom i Senatet der demokratene fortsatt har flertall.

Obama har lovet at hans budsjettforslag skal verne om viktige programmer som utdanning, forskning og infrastruktur, inkludert 8 milliarder dollar til å starte et program for utbygging av høyhastighetstog.

Underskuddet på statsbudsjettet ventes i år å komme opp i 1.500 milliarder dollar.

Inflasjonen lav
På møtet i Kongressen avviste Bernanke også kritikk av sentralbankens program for å sprøyte 600 milliarder dollar inn i økonomien ved å kjøpe opp statsobligasjoner.

Kritikerne mener programmet kan skape inflasjon, men Bernanke sier at inflasjonen for tiden er så lav at det er viktigere å gjøre noe med arbeidsløsheten, som fortsatt ligger på 9 prosent.

Det vil ta minst fire-fem år før arbeidsløsheten er tilbake på et mer normalt nivå etter finanskrisen, sa han.

Les også: Republikanerne krever store utgiftskutt i USA

Fed-topp mener USA må revurdere stimuli


<b>Japans gjeldsberg bekymrer</b>


<b>- USA er konkurs innen 2020</b>

<b>«California i realiteten konkurs»</b>

<b>Amerikanske delstater må ha hjelp</b>

<b>USA kan gå 8700 milliarder kroner i minus</b>

<b>Økt frykt for gjeldskrise i USA</b>

<b>Dr. Doom spår amerikansk kollaps</b>

<b>Tror verden ender i krig og total finanskollaps</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.