Anita Bemer mener bløff og ryktespredning var en del av spillet da hennes sjef og hemmelige samboer Åge Korsvold måtte gå av som toppsjeef i Storebrand. Nå gir hun ut bok om urent maktspill på jobben, skriver Dagens Næringsliv.

Bemer vil at alle skal forstå hvilke maktspill og herskerteknikker som benyttes i arbeidslivet slik at de kan bekjempes.

Ifølge henne selv gikk hun totalt naiv ut i arbeidslivet 24 år gammel og nyutdannet siviløkonom.

- Jeg ante ingenting om maktspill. For eksempel trodde jeg at budsjettering besto i å beregne hva jeg trodde vi kom til å bruke på ulike aktiviteter, ikke legge til en god prosent på alle poster med det mål at avdelingen skulle vokse, sier Bemer til DN.

Hun kaller det «imperiebygging», et av fire typiske maktspill som foregår på arbeidsplassene.

- Jo nærmere konsernledelsen jeg kom, jo sterkere tendenser til maktspill opplevde jeg. Det blir trangere om plassen, og derfor så viktig å beholde sin posisjon. Et fall får store konsekvenser. Jeg fikk mange aha-opplevelser og tenkte at: Ja sånn er det. Riktignok foregår maktkampene i næringslivet uten sverd og halshugging som virkemidler. Nå brukes for eksempel heller ryktespredning og bløff når man vil ta knekken på noen, sier hun til Dagens Næringsliv.

I forbindelse med bokarbeidet har Bemer intervjuet nærmere hundre mennesker i høye næringslivsposisjoner om makt og maktmisbruk, og alle har opplevd disse tingene, men ingen sier det høyt.

Ryktespredning
Hun sier ryktespredning er veldig effektivt, noen hun selv fikk erfare da hennes samboer, daværende toppsjef i Storebrand Åge Korsvold i 2000 måtte gå etter avsløringer av omstridte opsjonsavtaler.

- Noen fôret pressen med informasjon. Jeg har grunn til å tro at det var med det formål å få Åge Korsvold til å gå av. Det var mange faktafeil i det som sto i pressen, Og da oppdaget jeg hvordan folk, til og med de ganske nær meg, trodde på det som sto i avisene, og ikke på det jeg selv fortalte, sier hun til DN.

Les også: Misfornøyde ansatte slutter ikke...


<b>Snudde opp-ned på lederrollen - tredoblet inntektene </b>

Slik får du makt på jobben
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.