Konstituert Ahus-direktør Stein Vaaler  satt fredag morgen i møte med sin nærmeste ledergruppe. Det er innkalt til allmøte for sykehusets ansatte klokken 12.

I løpet av formiddagen blir  det etter alt å dømme  offentliggjort  hvem som blir ny, permanent direktør ved  Ahus.

Etter det DN har grunn til å tro skal to  avdelingsdirektører ved sykehuset i dag ha sagt opp sine stillinger. For to uker sa også lederen for akuttmottaket opp.

«Ingen som ville være fyrbøter i helvete»

Styret ved Ahus har i fem måneder forgjeves lett etter ny direktør for det konfliktrammede sykehuset.

– Det var vel ingen som ville være fyrbøter i helvete, sier lege-tillitsvalgt Åge Husby.

Legen Stein Vaaler var viseadministrerende direktør da direktør Hulda Gunnlaugsdottir gikk på dagen i oktober ifjor. Han ble konstituert sjef i november. Nå er sykehuset midt oppe i en konfliktfylt ansettelsesprosess der Vaaler er hovedperson. I to dager har det pågått intens mørtevirksomhet for å løse lederkrisen.

Legene ved sykehuset støtter Stein Vaaler som ny sjef – og synes den konstituerte direktøren gjennom størstedelen av fem månedersperioden har vært dårlig behandlet av sykehusstyret. En endelig avgjørelse i direktørspørsmålet kan komme torsdag kveld eller fredag.

– Mitt inntrykk er at det er gjennomgående støtte til Stein Vaaler, selv om noen sikkert er av motsatt oppfatning. Vi har hatt en god driftsperiode de siste månedene, og Vaaler kjenner sykehuset ut og inn, sier tillitsvalgt for legene Åge Husby.

Ikke kvalifisert

Stillingen ble utlyst, seks søkere meldte seg til fristen i januar.

– De var ukvalifiserte. Andre ønsket trolig å bli spurt i stedet for å søke. Men dessverre har vi altså skaffet oss et dårlig rykte, sier Husby.

Han bebreider sykehusstyret for på et sent tidspunkt ha forkynt i åpent ledermøte at man fortsatt lette videre etter ny sjef – mens det var kjent at Stein Vaaler var kandidat.

– Dette burde de i så fall ha tatt opp under fire øyne med ham. De er klart Vaaler ikke kunne se denne opptredenen som noen tillitserklæring. Trolig er det også grenser for hvor lenge en person vil sitte som konstituert leder når han ikke har styrets tillit, mener Husby. Han er i tillegg kritisk til den lange tiden styret og ansettelsesutvalget – og likeens rekrutteringsfirmaet Delphi Consulting har brukt i saken.

Styreleder for Ahus Göran Stiernstedt har ikke besvart DNs henvendelse om en kommentar. Konstituert direktør Stein Vaaler har meddelt per SMS at han heller ikke ønsker å uttale seg.

Uten hell

Etter første utlysningsrunde med seks søkere har rekrutteringsfirmaet Delphi hatt videre oppdrag med å finne ny Ahus-sjef. Jobben var torsdag fortsatt kunngjort på oversikten over ledige stillinger på firmaets hjemmeside.

Legetillitsvalgt Husby mener Delphi åpenbart ikke har klart å finne personer som både er kvalifiserte og villige – utover dagens konstituerte direktør.

Liv S. Bøe i Delphi har ikke besvart DNs forespørsel om hvor mange kandidater selskapet har spilt inn til ny jobb som direktør ved Akershus Universitetssykehus.

Les Eva Grindes kommentar til saken:

Nordavind fra absolutt alle kanter  

 

Les også på DN.no i dag:

Kan bli den neste store finansboblen

Storm solgt til Sverige (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.