Styreleder ved Ahus Göran Stiernstedt bidrar ikke akkurat til å gjøre toppjobbene i store sykehus mer attraktive.

Fem måneder etter at han ofret Ahus-sjef Hulda Gunnlaugsdottir i maktkampen mot sykepleierne, utspiller det seg nå et nytt toppsjefdrama ved landets største akuttsykehus. Den intense møtevirksomheten som nå pågår på overtid kan få tre utfall.

Les saken: «Ingen som ville være fyrbøter i helvete»

  • Konstituert direktør Stein Vaaler får etter hard dragkamp likevel tilbud om jobben som ny toppsjef ved Ahus, takket være støtte fra leger og eier Helse Sør Øst.

  • Vaaler blir vraket, og styret må hasteinnsette en ny konstituert direktør, fordi Vaaler ikke synes det er noe stas å fortsette å være konstituert når styret åpenbart ikke synes han er god nok for jobben.

  • Vaaler blir vraket, men konsekvensen blir at Helse Sør Øst fjerner styreleder Göran Stiernstedt.

Etter hva DN erfarer er Vaaler nå eneste reelle kandidat. Den lille håndfullen aktuelle folk som har vært i prosess med rekrutteringsselskapet Delphi har falt fra en etter en.

Styreleder Göran Stiernstedt har nærmest gjort det til sitt varemerke å kvitte seg med sykehussjefer under dramatiske omstendigheter. Han gjorde det i 2011 med Oslosykehussjef Siri Hatlen. For fem måneder siden var det Ahussjef Hulda Gunnlaugsdottir sin tur, etter opphetede interne slag om sykepleiernes turnus.

Du må trives med en styreleder som ikke stiller på din side den dagen du prøver å gjennomføre et upopulært tiltak

Norsk sykepleierforbund har nemlig ensidig bestemt at de ikke skal jobbe mer enn maks hver tredje helg. Sykepleierne står beinhardt på kravet, og det har gått betydelig prestisje i saken.

Gunnlaugsdottir prøvde seg likevel på en endring. Styret var informert underveis. 3.hverhelg-prinsippet bidrar nemlig til både sprengte budsjetter og massive brudd på arbeidsmiljøloven.

Det burde være i en styreleders interesse å få bukt med begge disse problemene. Men Stiernstedt ville heller ha fred og ro på sykehuset. Da det ble tilstrekkelig med protester fra sykepleierne snudde han derfor 180 grader, og Gunnlaugsdottir måtte gå.

Man kan selvfølgelig ikke drive et sykehus i det lange løp uten å ha fagfolkene med på laget. Det er ikke ensbetydende med at man må gi etter for alle krav som kommer fra fagforeninger. Akkurat som sjefer ikke bør få valse suverent over de ansatte og komme unna med det, bør ikke fagforeningene lære at bare de lager nok bråk så får de viljen sin.

En av grunnene til motstanden mot Stein Vaaler, skal være skepsis fra ansattes representanter blant annet fordi han var Gunnlaugsdottirs nestkommanderende gjennom konfliktene med sykepleierne.

Ledelse av store sykehus er i utgangspunktet en jobb for spesielt interesserte. Da hjelper det neppe at de som likevel våger seg utpå, ikke kan regne med styreleder når det røyner på. Hvis Ahus må lyse ut stillingen på nytt kan det legges til at «du må trives med en styreleder som ikke stiller på din side den dagen du prøver å gjennomføre et upopulært tiltak».

Lykke til videre med hodejakten.

Les også på DN.no i dag:

Kan bli den neste store finansboblen

Storm solgt til Sverige

Domino's Pizza vil lokke norske pizzaspisere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.