Stigende havnivå er en trussel mot mange amerikanske kystbyer, advarer forskere. Blant byene som ligger mest utsatt til, er Miami og New Orleans.

En kartlegging av 180 amerikanske kystbyer med mer enn 50.000 innbyggere viser at det er sørlige kystbyer ved Atlanterhavet og Mexicogolfen som ligger an til å bli hardest rammet av stigende havnivå. Ifølge undersøkelsen er i snitt 9 prosent av arealet i de 180 kystbyene truet av oversvømmelse.

De mest utsatte byene er Miami, New Orleans, Tampa, Florida og Virginia Beach. Trusselen er ikke like stor mot byer som New York, Washington og San Francisco.

FNs klimapanel (IPCC) la i 2007 fram beregninger som konkluderte med at havnivået trolig ville stige med 0,2–0,6 meter innen 2100 som følge av global oppvarming. Den amerikanske kystbyundersøkelsen legger på sin side til grunn nyere forskning som tyder på at stigningen kan bli på 1 meter eller mer.

Undersøkelsen er publisert i forskningstidsskriftet Climatic Change Letters.

Det stigende havnivået skyldes at vannet utvider seg når det blir varmere, og at det kommer mer vann til når isbreer og innlandsis smelter.

Les også: Havet i Arktis har aldri vært varmere

<b>Øystater frykter enden er nær</b>

<b>Frykter total klimaødeleggelse</b>

<b>- Klimakatastrofen rykker nærmere</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.