Den økonomiske utviklingen må balanseres, advarer Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC).

I en felles erklæring lover finansministrene i APECs 21 medlemsland å dyrke en mer balansert økonomisk vekst i regionen samt å arbeide for åpne markeder og mot proteksjonisme. Ifølge finansministrene er det et problem at veksten i utviklingsland går for raskt sammenlignet med industrilandene.

Store kapitalstrømmer er en trussel mot den økonomiske stabiliteten, fastslår finansministrene, som sier de vil gjennomføre tiltak «i full bredde» for å holde skjevheter på et bærekraftig nivå.

Verdensøkonomien er i ferd med å komme seg etter finanskrisen, men det er fortsatt stor usikkerhet, understreker de.

Valutastrid
I sin erklæring slutter APECs finansministre seg også til en tidligere erklæring fra G20-møtet i oktober om å unngå aggressive devalueringer som kan utløse en internasjonal valutakrig.

Flere asiatiske land er uroet av USAs liberale valutapolitikk. Ifølge dem fører devaluering av dollaren til overdreven spekulasjon som driver asiatiske valutaer opp. Nye stimuleringstiltak for den amerikanske økonomien som er lagt fram av USAs sentralbank, har bidratt til å styrke denne bekymringen.

USA mener på sin side at disse tiltakene er nødvendige for å sikre økonomisk vekst, noe som igjen gagner verdensøkonomien.

USA vil ha grense
I forbindelse med APEC-møtet har USA foreslått at det skal innføres nasjonale grenser for overskudd og underskudd i handelen, og ifølge USAs finansminister Timothy Geithner er det bred enighet om nødvendigheten av slike tiltak.

– Vi ønsker ikke at det skal oppstå store ubalanser i handelen, verken i form av overskudd eller underskudd, som i framtida kan true den finansielle stabiliteten, sier han.

– Jeg mener det er bred internasjonal enighet om fordelene ved å gjøre dette innenfor et flernasjonalt rammeverk, sier Geithner.

Noen tallfestet grense, derimot, er det hittil ikke enighet om, legger han til.

Kina, som sammen med flere andre land vil kunne bli tvunget til å holde sitt handelsoverskudd nede om det vedtas en slik grense, har avvist det amerikanske forslaget.

Les også: Bull på vekstboble

<b>- Hva tror dere om QE2?</b>

<b>- Ikke bra å kaste penger ut fra et helikopter</b>

- Jeg er ultra-bearish på alt

- Dette blir K-A-O-S

- USA kan gå konkurs innen 2020

Dr. Doom spår amerikansk kollaps

- Børsen skal opp 30 % før jul
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.