Eurolandene gir krisehjelp til Portugal og åpner for at også Hellas kan få nye milliarder i lån. Til gjengjeld krever EU at landene privatiserer store deler av offentlig sektor.

Gjeldskrisen i Sør-Europa var en av flere viktige saker som sto på dagsordenen da finansministrene fra eurolandene møttes i Brussel mandag.

For første gang antydet landene at Hellas kan få mer tid til å betale tilbake sin gigantiske statsgjeld, i tillegg til nye lån. Men den økonomiske nødhjelpen kommer ikke uten betingelser.

– Vi mener at omfanget av privatiseringene som er planlagt på kort sikt, må justeres oppover, sa Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker.

Han kunne opplyse at greske myndigheter har sagt ja til å gjennomføre «århundrets salg» av offentlige eiendeler. Håpet er at salget skal gi inntekter tilsvarende 390 milliarder kroner.

Gresk øy til salgs?
Formålet på sikt er å redusere gjeldsbyrden, bedre balansen i budsjettene og sikre at Hellas kan overholde EUs budsjettregler i 2013.

Men den greske statsministeren Giorgos Papandreou har tidligere uttrykt misnøye med privatiseringskravene. Enkelte EU-land skal ha gått så langt som å foreslå at Hellas kan selge en øy eller et monument fra grekernes glansdager for flere tusen år siden.

Papandreou: - Nesten en fornærmelse

Avviser gjeldssletting
De fleste ekspertene har lenge snakket om en såkalt restrukturering av den greske gjelden. En restrukturering av gjeld kan innebære å redusere den forfalte gjelden eller reforhandle vilkårene for nedbetaling av den. Uansett vil det innebære at långiverne må ta store tap.

Blant økonomiske eksperter er det en utbredt oppfatning at Hellas uansett ikke vil klare å betale tilbake hele gjelden, uansett hvilke tiltak som settes i verk.

Eurolandene ønsker ikke å åpne døren for gjeldssletting nå, men innrømte mandag at det kan bli nødvendig å gi grekerne mer tid til å betale tilbake det de skylder.

Jean-Claude Juncker, som leder gruppen av finansministre fra eurolandene, sa at det kan bli aktuelt med en «reprofilering» av den greske gjelden.

Det betyr i klartekst at kreditorene vil bli oppfordret til å forlenge løpetiden på lånene til den greske staten.

– Ambisiøst program
I tillegg til Hellas har både Irland og Portugal vært nødt til å be om økonomisk krisehjelp. Og i likhet med grekerne har portugiserne fått beskjed om å gjennomføre et «ambisiøst privatiseringsprogram» i bytte mot støtte fra EU.

Salg av offentlige eiendeler var en av betingelsene for kriselånet til Portugal som eurolandene godkjente mandag. Lånet gis av EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) og tilsvarer 612 milliarder kroner. Renta vil ligge på rundt 5,1 prosent.

Lånet måtte godkjennes av alle de 17 eurolandene, og spesielt Finland har vært skeptisk til å gi mer hjelp til gjeldstyngede stater sør på kontinentet.

Etter krav fra finnene må myndighetene i Portugal ta kontakt med private långivere og be dem om ikke å kvitte seg med portugisisk statsgjeld. Også den planlagte privatiseringen ble stilt som betingelse av regjeringen i Finland.

Super-Mario
I tillegg til å gjeldskrisen var skjebnen til den overgrepssiktede IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn et hett tema på mandagens møte i Brussel. Diskusjonen om hvem som skal overta ledelsen av pengefondet, er allerede i gang, og EU-landene håper på en ny europeer.

Eurolandene ble også enige om å la Italias sentralbanksjef Mario Draghi overta som ny sjef for Den europeiske sentralbanken (ECB).

Selv om Draghi går under tilnavnet «Super-Mario» i hjemlandet, er det i enkelte andre europeiske land blitt stilt spørsmål ved om han er den rette til å lede ECB midt under en økonomisk krise.

Italieneren fikk likevel støtte fra alle deltakerne på Brussel-møtet.

Den nåværende sjefen for Den europeiske sentralbanken, franske Jean-Claude Trichet, går av i slutten av oktober.

Les også: <b>Hellas gir EU hodepine</b>

<b>Hellas synes nedgraderingen er urettferdig</b>


<b>Teller ned mot eurokrise</b>

<b>- Hellas kan trenge mer hjelp</b>

<b>Frykt og splittelse i EU om gresk gjeld</b>


<b>- Hellas kan bli verre enn Lehman-kollapsen</b>

- Gjelden til Hellas er ikke bærekraftig

<b>- Landet er insolvent</b>

<b>PIIGS-renter på rekordnivå</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.