Det ble registrert 72.495 helt arbeidsledige i Norge i mai, viser ferske tall fra Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav). Det tilsvarer 2,7 prosent av den totale arbeidsstyrken, en økning på 2504 personer.

Sesongjusterte tall viset at 88.906 personer var helt arbeidsledige og på tiltak ved utgangen av måneden mot 87.685 måneden før.

På forhånd var antallet arbeidsledige, inkludert personer på tiltak, ventet å være om lag 87.600 personer sesongjustert, ifølge TDN Finans som har gjort en undersøkelse blant seks økonomer.

Den registrerte ujusterte arbeidsledigheten ble spådd å være uendret på 2,6 prosent av arbeidsstyrken i mai.

I løpet av måneden ble det registrerte 18.621 ledige stillinger. Beholdningen er ned 12 prosent fra samme periode året før.

Antallet personer på tiltak var 15.050. Dette er en nedgang på 20 prosent i forhold til samme måned i fjor.

Sterk oppgang

- Ledigheten økte sterkt fra april til mai. Det skyldtes hovedsakelig to forhold. For det første falt ledigheten mer i april enn den normalt gjør, på grunn av påsken. For det andre er det færre tiltaksplasser for arbeidsledige, og dermed blir det flere helt ledige, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i NAV i en pressemelding.

Ved utgangen av mai var 12 643 personer helt arbeidsledige i Oslo. Dette er en oppgang på 1 182 personer eller 10 prosent sammenlignet med mai 2013, opplyser Nav i en pressemelding.

Totalt er 3,5 prosent av Oslos arbeidsstyrke helt arbeidsledige.

 

Les også: Han er regjeringens nye slankeekspert

Tok tapet og sa opp jobben

Stemmer med utviklingen

Arbeidsledigheten i Norge falt overraskende i april, og sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mente da at påsken hadde spilt oss et puss. Han mener mai-tallene stemmer mer med den øvrige økonomiske utviklingen i landet.

- Vi har lenge stusset over at ledigheten ikke har reagert opp til tross for at økonomien har gått ned. Dette korrigeres nå, sier Juel til DN og trekker frem at det er antallet helt ledige som øker.

- Personer på tiltak er fortsatt nivået lavere enn i januar, februar og mars.

Flere arbeidsledige

Sjeføkonomen venter at arbeidsledigheten vil bli noe høyere de neste to årene.

- Vi må regne med at ledigheten vil skli noe mer opp, men ikke dramatisk. Totalt i 2014 vil den trolig være 0,2 prosent høyere enn i fjor, legger Juel til.

- Hvor lenge mener du nedgangen vil vare?

- Veksten i økonomien er ikke sterk nok til å sysselsette dem det er behov for, og denne tendensen vil nok vare i hvert fall to år. Det kommer an på om det blir igangsatt tiltak fra regjeringen.

Holdt seg bedre

Valutaanalytiker Magne Østnor i Dnb Markets mener veksten i norsk økonomi er relativt svak, men at arbeidsmarkedet lenge har holdt seg bedre enn vekstbildet skulle tilsi.

- Gitt utviklingen så langt, forutsetter det stabil ledighet ut året. Med dagens tall tror vi ikke utviklingen i arbeidsmarkedet så langt vil bidra til å endre rentebanen i neste pengepolitiske rapport i juni i særlig grad. Våre egne anslag er ikke like optimistiske, da vi venter gradvis høyere ledighet fremover, forklarer Østnor i en pressemelding.

NAV har tidligere spådd ledighet i bygg og anleggsbransjen, men regner med at ledigheten i 2015 vil begynne å gå ned når den økonomiske veksten tar seg opp.

Norges Bank venter en arbeidsledighet på 3 prosent i 2014.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.