– Dette er din fjerde lederjobb i Evry etter at du begynte i selskapet i 2015, hva gjør du riktig siden du stadig blir forfremmet?

– Jeg har det moro med det jeg driver med, og energien jeg får på jobben bruker jeg til å få ting gjort.

– Er det alltid en fordel å være kjapp på avtrekkeren?

– Det er sikkert ikke alle som liker det, det handler i stor grad om at de færreste liker endring. Derfor er det sjelden en god idé å seigpine endringsprosessen. Det er litt som å trekke en tann. Det er viktig å bruke tilstrekkelig tid på forberedelsene, altså å forstå og forklare hva man skal løse og hva man vil oppnå, men selve arbeidet er det oftest best å utføre kjapt og effektivt.

– Du har 20 års erfaring fra it- og teknologiselskaper. Hva har vært mest interessant å være med på i disse årene?

– Jeg har vært med på mye, men som regel synes det jeg holder på med nå, er mest interessant. Dette er første gang jeg jobber i et nordisk selskap som tar beslutninger lokalt, det er veldig spennende. I tidligere jobber har strategien blitt lagt i et annet land, og jeg har i større grad blitt fortalt hva jeg skal gjøre. Nå sitter jeg rundt bordet i ledergruppene i Evry, og det er vi som tar beslutningene som får betydning for nærmere 9000 kolleger.

– Er det skummelt å vite at dine beslutninger får betydning for så mange?

– Ja, det er faktisk litt skummelt! Jeg er veldig ydmyk, for jeg vet godt at vi har stor påvirkningskraft, og at det som besluttes i lederteamene får stor innvirkning på mange menneskers hverdag. Men erfaringsmessig har jeg angret mer på det jeg ikke har gjort, enn det jeg har gjort. Gjør man noe galt, er det lettere å rette opp, enn om man sitter stille og ikke våger. Så gjelder det så klart å ha riktige prioriteringer, og en bevisst tanke om hva vi kan gjøre for å bli bedre enn forrige kvartal.

– Hva har overrasket deg mest som leder i løpet av karrieren din?

– Den største overraskelsen er hvor sterk påvirkningskraft man har, og hvor mye folk legger i det man sier. Det har gjort meg svært bevisst på hvilken rollemodell man er som leder. Det er viktig å ikke misbruke posisjonen, derfor tenker jeg nøye gjennom hva jeg spør medarbeiderne om. Som leder må man sørge for å ikke sette andre i en situasjon hvor de kan føle en ubehagelig forventning om å svare eller gjøre sånn eller slik.

– Det siste året har du hatt fire unge mentorer som har gitt deg ufiltrerte tilbakemeldinger på jobben du har gjort. Hvorfor det – og hva har de sagt?

– Det kan være slik at desto finere titler jeg har fått, jo færre rake pucker får jeg. Derfor trenger jeg ærlige folk som tør å si meg imot. Gjennomsnittsalderen i Evry er 44 år, og det er lett å bli påvirket av folk som er like meg. De fire mentorene er yngre kvinner og menn som jeg gjerne rådfører meg med før allmøter eller implementering av nye regler. Jeg er ikke alltid enig med dem, men det er svært nyttig med innspillene deres. De kan få meg til å justere og se ting fra nye sider.

– Hva gjør en dyktig leder for å beholde de beste folkene i en kompetansebedrift?

– Det holder ikke med hyggelige prater rundt kaffemaskinen. Folk flest må føle at det er en plan for dem, og at lederen er opptatt av å legge til rette for å gi vedkommende det påfyllet og den kompetansen som er viktig for utvikling. Hvis du gruer deg til å gå til sjefen for å si opp, er det gjerne fordi du har en lojalitet, og det er viktig. Man kan godt sammenligne lederskap med ekteskap, det er de samme mekanismene.

– Som sjef for nesten 9000 ansatte har du sikkert krevende dager. Hva gjør du for å koble av?

– Jeg er ganske introvert og trenger å være litt alene for å hente energi. Da trener jeg eller går på tur. Kona og jeg drar også på hytta på Norefjell innimellom, det er avslappende og fint, og ekstra hyggelig om våre voksne barn kommer. Hjemme i Oslo vil jeg helst ikke ha planer i helgene, for hverdagene er som regel planlagt til minste detalj. Lørdag og søndag står jeg opp litt sent, spiser god og lang frokost, og leser alle avisene. Så kommer mandagen alltid litt for kjapt, jeg er bedre på tirsdager.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.