– Karoline?
– Eeeh … 4!
– Eskil?
– 5!
– Håkon?
– 4,5!
– Dagens Næringsliv?
DNs utsendte nøler. På morgenbriefingen til studentforeningen Revolve, som bygger racerbiler ved siden av studiene, har alle oppgitt et tall når navnet deres ropes opp.
Det er karakter på dagsform på en skala fra én til fem, skal det vise seg. Videre følger en rekke diskusjoner som går over hodet på en ikke-teknisk utdannet journalist. Hvilke komponenter er ferdige, og hvilke må testes igjen? Kan bilen testes i dag, eller kommer trondheimsregnværet i veien?
Så en mer tilgjengelig diskusjon: Hva er det til middag?
Sov raskere!
Om bare noen uker skal Revolve-teamet ut på Europa-tur med bilene de har laget – det betyr at det er folk på jobb døgnet rundt. Studentene legger ned rundt 80 timer i uken i innspurten, når eksamenstiden er ferdig.
Ellers er det vanlig å legge ned 40 timer i uken på Revolve-jobbing.
Det gjør de helt uten noen form for betaling.
På t-skjortene til studentene står det «Sleep faster!» – sov raskere – på ryggen.
– Hehe, de t-skjortene er veldig populære på konkurranser! Det er nok fordi de fleste studentene som bygger og konkurrerer med racerbil, kjenner seg igjen i at det er altfor få timer i døgnet, sier Karoline Halvorsen, som er prosjektleder for årets bilbygging.
I verkstedet på Nardo i Trondheim står fjorårets Revolve-elbil, som årets team har bygget om til en selvkjørende racerbil.
Noen meter til høyre står årets splitter nye bil: En førerstyrt el-racerbil med 160 hestekrefter som driver det 161 kilo tunge karosseriet.
Siden 2010 har Revolve samlet studenter som vil gjøre noe mer praktisk ved siden av studiene.
Dette studieåret har Halvorsen ledet 67 studenter fra forskjellige studieretninger mot samme mål – å bygge racerbiler for å delta i verdens største ingeniørstudentkonkurranse: Formula Student.
Kontantbudsjettet er på over én million, som blir hentet inn fra de omkring 150 sponsorene. I tillegg bidrar sponsorer med alt fra materialer, utstyr, veiledning – og en trailer til å ta både bil og verksted til konkurranser i Tyskland, Østerrike og Ungarn denne sommeren.
Får jobb i formel 1
Sponsorer har ikke vært en stor utfordring å skaffe. I tillegg til god reklame for bedriftene, får de også tilgang på gode fremtidige ansatte.
– Det er klart at når du har jobbet 40–80 timer i uken på dette prosjektet, da blir du regnet som ganske flink. De som jobber med oss, vet at vi er veldig dedikerte studenter med enorm arbeidskapasitet. Man stikker seg ut hvis man har Revolve på cv-en, sier Halvorsen.
Flere av medlemmene har gått til jobb i energidrikkselskapet Red Bulls Formel 1-team. Én har også landet jobb for Mercedes Formel 1. Ellers er en av hovedsponsorene, teknologiselskapet Kongsberggruppen, som huser flest studentracerbilalumner.
Prosjektlederen rekker oss en del som skal sitte foran på bilen. Selv om den ser ut som den er laget av metall, veier den omtrent det samme som et like stykke papp.
Karbonmaterialet er det samme som brukes i nye jagerfly, og tåler mye samtidig som det veier lite.
Å forme slikt materiale krever kunnskap og trening – og for de største delene kreves fabrikken til Kongsberggruppen. Derfor blir det noen turer dit i løpet av et år.
– Hver gang vi kommer, møter vi alumner som lurer på om vi har gjort ditt og datt, om vi har husket å gjøre sånn og sånn. Det er veldig gøy, forteller Halvorsen.
Ettertraktet erfaring
– Vi har alltid vært fascinert av Revolve. De bygger racerbiler som er helt i ypperste klasse, og de gjør det ved siden av krevende studier. Det spesielle med bilen er også at den representerer rundt 20 ulike studieretninger.
Det sier konserndirektør for HR Hans Petter Blokkum i Kongsberggruppen. Han anslår at de har hentet et titall ansatte fra Revolve siden bedriften gikk inn som hovedsponsor i 2013.
– Vi er strålende fornøyd med alle vi har rekruttert derfra, sier Blokkum.
At studentene som har erfaring fra Revolve, er attraktive på arbeidsmarkedet, er en av flere grunner til at teknologiselskapet også vil fortsette som hovedsponsor fremover.
– De har erfaring med å jobbe i prosjekt med korte tidsfrister, samarbeide på tvers av fagfelt og utvikle avanserte systemer, sier Blokkum.
Vil skape ingeniører i verdensklasse
– Filosofien vår er at vi skal overføre teori til praksis og gjøre studentene til ingeniører i verdensklasse. Vi får veldig mye ut av at vi både må jobbe sammen på tvers av fagfelt og jobbe selvstendig, sier Karoline Halvorsen.
Selv om det primært er studenter fra ingeniørlinjene ved NTNU som jobber med prosjektet, har Revolve som mål å rekruttere fra andre fagfelt. I tillegg til å bygge bilen, jobber studentene med markedsføring av prosjektet, sponsorkontakt og økonomistyring.
– Det viktigste for å komme med, er at man vil lære noe nytt og har lyst til å jobbe for det.
Halvorsen tror ikke primært det er cv-bygging som gjør prosjektet interessant å være med på.
– For meg var det i alle fall at det er en sjanse man kanskje bare får én gang. Når ellers i livet får man bygge en racerbil? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.