– Equinor skiftet navn for å være mer diversifisert. Jeg gjorde det samme, sier Emera Mostafa (30).
Hun sikter til Statoils navnebytte som skulle signalisere at selskapet ikke bare driver med olje, og at det skal bli et bredere energiselskap fremover.
Mostafa har en mastergrad i petroleumsgeologi fra Universitetet i Stavanger og snittkarakter på B+. Siden hun fullførte graden i fjor, har hun søkt mange jobber innen oljebransjen – uten å bli kalt inn til et eneste intervju.
– Det er ingen som får jobb. Sånn har det vært for alle jeg kjenner, sier Mostafa, som nå «diversifiserer seg» og er i ferd med å fullføre en ny master i risikostyring.
– Du møter mye risiko enten det er i olje, finans eller shipping, og så videre. Det er en backup for meg. Hvis jeg får jobb innen olje og gass nå, så vet jeg ikke hvordan det er om ti år. Da kan det hende jeg står uten jobb. Det er en syklisk bransje, sier Mostafa.
Pølsefest og nybrygget øl
Mostafa er fra den kurdiske delen av Syria, men har bodd 11 år i Stavanger. Sammen med venninnen Chibuzor V. Mwemambu (29) sitter hun nede i oljeselskapet DNOs nyoppussede kantine, som er forvandlet til festbule for kvelden.
DNO har invitert flere hundre studenter fra Universitetet i Stavanger til mingling og pølsefest med ferskbrygget øl fra Skudeneshavn.
– Det har vært vanskelig for petroleumsingeniører å få seg jobb etter krisen i 2014. Nå har oljeprisen steget litt og litt, men det er ikke like bra som det var før. Det ser ikke lovende ut for petroleumsingeniører, sier Mwemambu.
Selv har hun truffet godt i valget av studieretning. Mwemambu er utenlandsstudent fra Nigeria og er i gang med å fullføre sin master i informatikk.
– I Nigeria er olje veldig stort. Jeg vil aller helst jobbe innen medisin eller jordbruk, men kan også jobbe i energi, sier hun.
På innovasjonsbunnen
– På universitetet i Belgia sier de at det er 99,9 prosent sjanse for at du får en jobb når du er ferdig med studiene, sier belgiske Nelen Dries.
Han studerer også informatikk, og tar et halvt år i Stavanger sammen med blant andre Jungwon Seo fra Sør-Korea. Seo kunne godt tenkt seg å jobbe i oljebransjen.
– Oljebransjen er en konservativ bransje. Informatikk kan helt klart hjelpe. For eksempel kan det bidra til å kutte kostnadene og gjøre det mer effektivt å hente opp oljen fra bakken. Jeg vil jobbe for et oljeselskap som har en konkret plan for hva de ønsker å bruke data til. De er på bunnen når det gjelder innovasjon, sier han.
Nettopp innovasjon var temaet for årets oljemesse i Stavanger.
– Av de foredragene jeg fulgte med på, tror jeg ikke jeg så en eneste foredragsholder under 40 år. Hva tenker du om det?
– Det er et godt poeng, sier Ørjan Gjerde, sjef i DNO Norge, som mingler med studentene. Han har også vært innom oljemessen.
– Det er mye voksne menn i denne bransjen altså. Og sånn vil det være i en overgangsperiode, men vi må fylle på med ny kompetanse nedenfra og opp. Nå ser vi masse jenter og gutter med kompetansen vi har bruk for i fremtiden, og de kommer til å ha en sentral posisjon senere, sier han.
«Kjedelig med olje»
Regnet bøtter ned i Stavanger, men byen er full av folk som er kommet for gratiskonsert med popstjernen Aurora midt i sentrum. Langs havnen står det tett i tett med yachter og skip der selskaper har forskanset seg under oljemessen. Partyteltet fylles opp av stadig flere studenter.
Men snart skal pølsene byttes ut med sushi, scampi og små, sprøstekte safrankuler. Tilbakelente programmerere skal byttes ut med fremoverlente økonomer når DNO snart også skal holde fest for de «voksne».
– Det var så kjedelig med olje, sier Karine Giske Henriksen (26) fra Kristiansund.
Hun studerte petroleumsteknologi i to år, men hoppet av og begynte på en master i biologisk kjemi.
– Oljeprisen gikk jo ned da jeg studerte, og nesten ingen av dem som er ferdig nå, har fått seg jobb, sier Henriksen.
– Du høres ikke akkurat ut som noen optimist?
– Nja, det er ikke det. Jeg er realist, sier hun og ler mens hun ser bort på venninnen Ida Martine Jensen (23), som er hakket mer optimistisk.
– Jeg synes det høres veldig spennende ut. Spesielt å jobbe offshore virker spennende. Det er vanskelig å si om det går bedre, men jeg hører jo de sier at det er på vei opp igjen, så jeg er optimist. Men jeg har en backup-plan i laboratoriet, sier Jensen, som går siste året på sin bachelor i kjemi- og miljøingeniør.
Ser lyset
Flere av de fremmøtte studentene sier de har slitt med å få seg jobb i olje og gass.
– Det sier definitivt noe om perioden vi har vært gjennom. Ser du på de siste tre årene, har det vært en nedtur, oppsigelser og restruktureringer, og det blir ikke ansatt mange nye i sånne perioder. Det har vært tøffe år for dem som har vært ferdige, sier DNO Norge-sjef Ørjan Gjerde.
– Jeg snakket med en som hadde tre–fire forskjellige utdannelser, men ikke fikk jobb, så vedkommende fortsatte bare å studere. Nå begynner det å bli muligheter. De kan få internship-jobber hvor du får anledning til å lære mer gjennom jobben. Det er en del som har ytret optimisme om å få jobb nå, sier han.
Men hos DNO blir det ikke ansettelsesbonanza med det første.
– Vi klarer ikke å ansette mange nye nå, sier Gjerde, som leder 27 ansatte i den gamle tollboden i Stavanger, som blant annet huser byens største restaurant og nattklubb, Hall Toll.
– Men det er ikke uten grunn at vi har så stort lokale. Det er plass til 80. Planen er jo å fylle det opp, sier han.
Han synes det er kult og viktig at det har møtt opp så mange informatikkstudenter og robotteknologer.
– Kompetansesammensetning i oljeindustrien kan bli litt annerledes fremover. Får vi til programvare som skanner store mengder data som kan si at vi må se nærmere på noe, tror jeg vi kan gjøre mye mer på enda kortere tid, sier Ørjan Gjerde.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.