Det finnes vel knapt nok noen som ikke har hatt en kollega som oppleves som doven i mer eller mindre grad.

Les også på DN.no nå:

Vil nekte nye naboer vei  

Lobbyistene fra helvete  

Mange irriterer seg grønne over alle som ikke yter sitt beste på jobben, men det er neppe den beste måten å takle kollegaen som stadig sjekker Facebook og sjelden overholder tidsfrister.

 Harvard Business Review gir deg i stedet følgende råd, skriver jobfinder.dk.

1. Unngå å ta på deg rollen som politi

Bare hvis kollegaens manglende arbeidsinnsats påvirker mengden arbeidsoppgaver som havner på ditt bord bør du reagere. - Blander du deg i forhold som ikke har noen innflytelse på ditt arbeid ender det med at du får rykte som en oversensitiv alarmklokke. Fokuser i stedet på dine egne oppgaver og la ledelsen ta seg av resten, er rådet fra professor Allan R. Cohen ved universitetet Babson College.

2. Sett deg i din kollegas sted

Tenk etter om det kan være rasjonelle årsaker til at din kollega ikke får ferdig sine arbeidsoppgaver i tide, før du eventuelt foretar deg noe. Det kan skyldes mange andre forhold enn dovenskap, som for eksempel problemer på hjemmebane eller manglende faglige kvalifikasjoner.

3. Ikke gå til direkte konfrontasjon

Det er sjelden konstruktivt å virke anklagende. Vis i stedet at du er oppriktig interessert i å forstå situasjonen. - Spør rett ut hvordan det går, eller si at du har merket at vedkommende virker mindre engasjert enn normalt, og tilby din hjelp, foreslår Susan David, grunlegger av The Harvard/McLean Institute of Coaching.

4. Hold deg til fakta

Fortell hvilke konsekvenser din kollegas oppførsel har på ditt arbeid. For eksempel at overskridelsen av en tidsfrist resulterte i at dere mistet en kunde. Forsøk hele tiden å holde en positiv og konstruktiv tone som peker mot konkrete løsningsforslag.

5. Trå varsomt overfor ledelsen

Hvis du håndterer situasjonen på en elegant måte vil det bli verdsatt av ledelsen. Gjør du det motsatte kan det raskt utvikle seg til at det er deg som har et problem.

Les også på DN.no nå:

Vil nekte nye naboer vei  

Lobbyistene fra helvete  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Slik unngår du konflikter med din kinesiske kollega


CV-triksene som skiller deg fra "røkla"
 

Slik avslører du juksemakerne